a hét embere

2020.06.22. 06:55

Zölden gondolkodik a csabai Pócsi Gabriella

A Magyar Natúrpark Szövetség alelnökévé választották a napokban Pócsi Gabriellát, a Békés megyei Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkatársát. A szakembert emiatt és számos, a hozzá is fűződő újítás miatt választottuk a hét emberének.

Papp Gábor

Számos ötlet és innováció fűződik Pócsi Gabriella nevéhez /Fotó: Lehoczky Péter/

Fotó: LP6DMK2

A natúrpark kifejezést elég gyakran összekeverik a nemzeti parkokkal. Utóbbiak nagyobb területi egységen fekszenek és államilag meghatározott feladatok mentén működnek. A natúrparkok térségi együttműködésben magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok alulról jövő kezdeményezéseként jönnek létre – mondta el hírportálunknak a szakember.

– A natúrparkok tevékenységét négy fő pillér határozza meg: az első a természeti és kulturális értékek megőrzése, a második a környezeti nevelés és szemléletformálás, a harmadik a vidékfejlesztés és ezzel párhuzamosan a helyi gazdaság fejlesztése. A negyedik alappillért pedig az aktív, illetve ökoturizmus alkotja. A Körösök Völgye Natúrpark elsősorban a környezeti nevelést, a vidékfejlesztést tűzte a zászlajára. Előbbi kapcsán érdemes megemlíteni a nem csak térségi, hanem országos szinten is ismert Zöldülj, fordulj vándorkiállítást. Emellett hamarosan erősítünk az aktív turizmus területén. Az aktív Magyarország honlapján például néhány napon belül a túrabarátok csapatával közös túraajánlatokat jelentettünk majd meg.

– Milyen érzésekkel és célokkal vág neki az országos alelnöki kihívásnak?

– Megtiszteltetés és öröm számomra, hogy én is a szervezet egyik alelnöke lehetek. Az előző elnökség olyan alapokat tett le, amelyekre lehet és kell is építkezni. Az új grémiummal szeretnénk európaihoz hasonló lefedettséget és Kárpát-medencei együttműködést létrehozni, a tizenhat hazai natúrparkot még inkább láthatóvá tenni.

Számos ötlet és innováció fűződik Pócsi Gabriella nevéhez /Fotó: Lehoczky Péter/

– Négy éve koordinálja szakmai vezetőként a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkáját. Milyen feladatokat jelent ez a gyakorlatban?

– Érdekes, sokszínű a munkám. Részt veszek hazai és határon átnyúló, természetesen a natúrparkok említett pillérein nyugvó projektekben. Szervezünk rendezvényeket, végzünk kutatásokat, segítjük a helyi termelőket, közösségeket fejlesztünk. Ezek koordinálása, összhangba hozása ugyancsak a feladataim közé tartozik. Számos önálló programunk is van. Tavaly például megújítottuk a tíz éve létrehozott Liget vásárt, és egyre karakteresebben igyekszünk erősíteni a szemléletformáló tevékenységünket.

– Számos kezdeményezés is fűződik a szervezet, illetve az Ön nevéhez.

– A Ligeti Vásár megújítást már említettük. Emellett létrehoztuk a Tanyák a Körösök Körül Hálózatot és országosan elsőként a kapcsolódó tanösvényt. A tanyák a hungarikumok közé tartoznak, szimbolizálják és megtestesítik a tájjal való együttműködést. Ezek a szórványtelepülések a legtöbb helyen megszűnőben vannak, mi szerettük volna megőrizni és bemutatni a hozzájuk fűződő értékeket, tradíciókat, ahogy azt is, hogy mivé alakultak a 21. században. A tanösvény Szarvastól Gyuláig jár körül ilyen helyeket.

A Köröskosár Bevásárló Közösség a helyi termelőknek, kézműveseknek biztosít plusz, a hagyományos mellett online értékesítési lehetőségeket. A koronavírus miatt a kérdés még aktuálisabbá vált. A kezdeményezéssel ős- és kistermelőket, valamint a családi gazdaságokat segítjük ilyen módon.

– Ahogy a munkájáról beszél, azt kell gondoljuk, nincs sok szabadideje. De ha mégis…

– Valóban nem túl sok szabadidőmet a családommal, párommal és négyéves kislányunkkal töltöm. Sokat kirándulunk, mivel én Hajdú-Bihar megyei vagyok igyekszem még jobban megismerni a megye különleges értékeit. Kicsit kapcsolódva a munkánkhoz, van egy kis konyhakertünk, ahol mindenfélét termelünk.

Széles körű szaktudás

Pócsi Gabriella eredetileg földesi. A Debreceni Református Gimnáziumban tanult, majd Szegeden geográfus szakon, terület- és településfejlesztési szakirányon diplomázott. Az egyetemen dolgozott, illetve doktorandusz volt. Ezután Budapesten a Hermann Ottó Intézetben a Vidékfejlesztési Program elkészítésében dolgozott, valamint a tanyafejlesztés és a zártkerti projektben. Mivel párja gyulai, ezét került a megyébe, előbb a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához vidékfejlesztési szakemberként, majd a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülethez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!