a hét embere

2019.01.14. 06:45

Informatikusból lett könyvtárigazgató Albertus László

Az év könyvtárosa Békés megyében 2018-ban Albertus László, a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár vezetője. Akik e címre felterjesztették, úgy fogalmaztak, innovatív, fiatal szakember, aki szerteágazó, színvonalas munkát végez, ezért őt választottuk a hét emberének.

Csete Ilona

– Hogyan s mikor került a könyvtárba, Ádám Andrásné, az akkori vezető csapatába?

– A könyvtárhoz 2002-ben kerültem és az akkori ÁMK többi intézményéhez, mint informatikus. A főiskolai tanulmányaim idejére terveztem csak, hogy itt dolgozom, majd megszerettem és maradtam. Ennek már több mint 16 éve.

– Milyen vezetői tapasztalatokat lesett el az előző könyvtárigazgató mellett, s melyeket építette be intézményvezetőként?

– Azt, hogy nyitott szemmel kell járni, és meg kell ragadni az adódó lehetőségeket. Mint például a mozgókönyvtári ellátás vagy a pályázatok.

Az év könyvtárosa nyitott minden újszerű kezdeményezésre. A szerző felvétele

– A hazai és EU-s pályázati lehetőségek maximális kihasználására törekszenek, maguk készítik s koordinálják azokat. Ha forintban kellene összegezni ezt a munkát, 2019-ig mennyit hoztak a városba azért, hogy a tárgyi feltételek javuljanak, színvonalas szolgáltatásokat nyújthassanak?

– Csaknem 250 millió forintot 2009 óta, vagyis az eltelt 10 év alatt. Fontos hangsúlyozni, hogy több pályázatunk érinti nem csak a várost, hanem az egész mezőkovácsházai járást.

– Az ország első olyan kisvárosi könyvtára a mezőkovácsházi, amely 2016-ban elnyerte a minősített könyvtár címet. Mit kellett ehhez teljesíteni? Mit éreznek ebből az olvasók?

– Ez egy szemlélet, amelyet hosszú évek alatt építettünk be a gondolkodásunkba. A cím elnyeréséhez pályáznunk kellett. Azt elbírálta egy szakmai zsűri komoly szempontok alapján. A dolgozók és az olvasók is érzékelik, hogy a tradicionális könyvtári kép átalakul. Ma már, ha egy könyvtárra gondolunk, egy közösségi tér legyen előttünk, ahol a hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett megjelennek a közösségformáló tevékenységek és az innovatív digitális eszközök egyaránt. Ez jellemez bennünket is.

– A városi könyvtár általános gyűjtőkörű nyilvános könyvtár, továbbá a Békés Megyei Könyvtárral a könyvtárellátási szolgáltatásban való közreműködés alapján, a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében a járás 13 településének könyvtári ellátását is biztosítja. Hogyan és hány ember munkáját irányítja? Állandóan úton van?

– Több mint 30 ember szakmai munkáját koordinálom. Ez sok szervezést és utánajárást igényel, amit csak az elkötelezett munkatársaim segítségével tudom hatékonyan megoldani. A közvetlen kollégáim mellett nagyon sok segítőnk van a járás településein is.

– Ezt a rengeteg munkát értékelik-e az olvasók? Nő a beiratkozottak, a programjaikra látogatók száma? Milyenek a visszajelzések?

– Úgy érzem, élvezzük a lakosság bizalmát. Majd' 30 százalék a beiratkozott olvasóink száma, ami nagyon jónak mondható. A rendezvényeink látogatottsága pedig évről évre nő.

– Egy kisgyermek apukájaként mennyi idő jut otthon a könyvekre, az olvasásra? Most mit olvas a könyvtárigazgató?

– Egy 3 éves kislány mellett maximum a mesék jöhetnek szóba. Egyébként főleg helytörténeti és világháborúval foglalkozó könyveket bújom a szabad időmben.

Névjegy

Albertus László Orosházán született 1980-ban. Nős, egy kislány édesapja. Végzettségét tekintve informatikus könyvtáros. Nevéhez fűződik a könyvtárban található játszó- és fitneszudvar létrehozása; a mohácsi busójárást ő hozta Mezőkovácsházára. Nyitott minden kezdeményezésre, legyen az tehetséggondozás, felzárkóztatás, vagy a lakodalmas hagyományok ápolása.

Kezdeményezésére 2018-ban elindult a QR-kódos kincsvadászat a könyvtárban, ahol szabadulószobás feladatokon keresztül sajátíthatják el a diákok a könyvtárhasználat rejtelmeit. A Kovácsháza anno Facebook-oldal létrehozója, ahol képek, újságcikkek jelennek meg a város történetéből.

Kitüntetései: Mezőkovácsháza Város Szolgálatáért – 2015; Az év könyvtárosa Békés megyében – 2018. Hobbija a családfakutatás, a helytörténeti kutatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!