a hét embere

2018.02.19. 06:57

Kónya Gergő elhúzta a tizennyolcezer kilós kamiont is

Sorra aratja a szebbnél szebb sikereket a különböző erősemberversenyeken Kónya Gergő. Nemzetközi és hazai megmérettetéseket egyaránt megnyert már, míg néhány nappal ezelőtt az Országos Bothúzó Bajnokság harmadik helyén végzett. A csárdaszállási férfi lapunknál a hét embere.

Papp Gábor

– 2010-ben, 17 éves koromban kezdődött az egész, amikor testvéreim unszolására első alkalommal mentem le az edzőterembe – beszélt az előzményekről Kónya Gergő. – Ők ekkor már komoly eredményekkel rendelkeztek az erősportokban. Eleinte csak izomtömeget szerettem volna építeni, mert nagyon vékony voltam a kétméteres magasságomhoz képest. Igaz, már ekkor is vonzottak a nagyobb súlyok, s erőben, valamint izomtömegben is hamar utolértem testvéreimet. Részt vettem néhány kisebb térségi erősemberversenyen, ahol az eszközök hiányában végzett felkészülés ellenére is sikerült helytállnom. Ezután beindítottuk az „eszköz­gyárat” is, hiszen ehhez a sporthoz speciális, edzőtermekben nem fellelhető kellékek, például farönkök, kőgolyók, sziklák, fogás nélküli nehéz tárgyak, speciális emelőkeretek, óriás gumiabroncsok, betonkofferek szükségesek. Ezeket mind elkészítettük a szakosztályunk részére.

– Mit tart a legfontosabb eredményének?

– 2015-től közel 30 serleget és több mint 50 dobogós helyezést szereztem a különböző erősportokban. Ha ki kellene emelnem ezek közül, hogy melyek voltak számomra a legfontosabbak, elsőként a 2016-os kamionhúzó magyar bajnokságot említeném, ahol sikerült elnyernem az Ország Legjobb Kamion­húzója címet. A második, számomra legtöbbet jelentő eredményem a kamionhúzó-Európa-bajnoksághoz fűződik, ahol én lettem ülve húzásban Európa második legjobbja, mindössze pár századmásodperccel lemaradva az első helytől. Büszke vagyok még a bothúzó Magyar Kupa-győzelmemre, arra, hogy tavaly én lettem Kelet-Magyarország Herkulese, majd ezt követően az ország 11. legerősebb embere. A legnagyobb súly, amivel eddig küzdöttem egyébként egy 18 tonnás, vagyis 18 ezer kilós kamion volt, melyet 25 méterre húztam el. Tartok több nem hivatalos országos csúcsot is, például elvittem két darab, egyenként 200 kilós betonkoffert 8 méterre, erőemelő felhúzás gyakorlatban egy kézzel teljesítettem 207,5 kilót, de forgattam már 576 kilós bányagépkereket, valamint sétáltam a vállamon 450 kilóval.

– Milyen jellegű felkészülésre van szüksége?

– Hetente öt alkalommal edzek, egyenként átlagosan két órát. Úgy osztom be az edzésprogramom, hogy minden héten minden izomcsoportot megmozgassak, és végigvegyem az aktuálisan kitűzött versenyem gyakorlatait. Minden edzésem a nagy súlyok mozgatására épül, edzésenként 10–20–30, vagy akár több tonnányi súlyt is megmozgatok. Az erősembersportban nem hátrány a nagyobb testsúly, így az edzésem kezdete óta körülbelül 90-ről közel 150 kilóra növeltem a testsúlyom. Napi szinten több alkalommal, kétóránként, bőségesen étkezek, hiszen a hatalmas súlyok mozgatásához rengeteg energiára van szüksége a szervezetnek, valamint az izomtömeg fenntartásához is. Naponta akár 2–3 kiló szilárd ételt is elfogyasztok és közel 4 liter vizet iszom.

– A megye egyik legkisebb, de leghangulatosabb kistelepülésén él és edz...

– Csárdaszálláson, Kelet-Magyarország talán legfelszereltebb erősember-edzőtermét építettük itt ki, az önkormányzat által biztosított épületben, így minden lehetőségem adott a versenyekre történő zökkenőmentes felkészüléshez. Valamint olyan emberek vesznek körül és kísérik végig az edzéseimet, akik maximálisan támogatnak, segítenek, ösztönöznek.

Fotó: Imre György

Testvérei sokat jelentenek

– Testvéreim versenyzése nagy hatással volt rám, hiszen az ő nyomdokaikba lépve, az ő segítségükkel vágtam bele az erősembersportba. A közös edzéseinken sokszor egymás ellen versengve hozzák ki belőlem a maximumot, még akkor is, ha éppen kicsit fáradtabbnak érzem magam – mondta lapunknak Kónya Gergő, aki legfontosabb céljának azt tartja, hogy a Magyarország élmezőnyébe való tavalyi bekerülését követően évről évre egyre előrébb lépjen, egyre jobb helyezést érjen el, és egyszer elnyerje a Magyarország Legerősebb Embere címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!