A hét embere

2007.10.25. 14:58

A hét embere a kétszeres kolbászkirály

Kilencvenkét versenymunka közül a békéscsabai Bacsa István kulárés kolbásza lett a befutó a Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyén. A csabai építési hatóság ügyintézője 2003 után nyert újra, tavaly különdíjat kapott.

Ny. L.

— Gondolom megrohamozták a kolbászt szeretők, hogy adjon el nekik a portékájából vagy készítsen számukra kolbászt a télen. Állja a sarat?
— Valóban érkeznek ilyen megkeresések, felkérések, de én csak saját szükségletre, illetve a családnak, a szűk baráti, munkatársi körnek készítek kolbászt. Elsősorban akkor, amikor az enyémet is töltjük. Egyszer gyúrok évente, általában 70-80 kiló kolbász lesz a húsból.

— Másodszor kapta meg a fődíjat, így nem mondhatja senki, hogy egyszer véletlenül elsült a keze a gyúrásnál, a fűszerezésnél. Elárulná, hogy mi a titka a jó kolbásznak?
— Azon a környéken, ahol lakunk, már tilos disznót tartani, így a húst veszem. Viczián József hentes barátom válogatja össze az alapanyagot, ügyelve arra, hogy legyen benne a sertés minden részéből, illetve 30 százaléknyi szalonna kell hozzá. Én fűszerezek, tíz kiló húshoz 20 deka sót, 20 deka édes és 8 deka erős paprikát rakok. A paprikát háztól veszem, évek óta ugyanonnan. Ha marad is paprika, azt a következő évben már nem teszem a kolbászba. A köményt egészben rakom bele, valamint még fokhagyma kerül a húshoz. Ezeket nem mérem. Nyolcas rostán darálok, kuláréba töltök, és ügyelek arra, hogy kemény legyen a kolbász.

— Szakemberek szerint a füstöléssel és a tárolással a jó kolbász is elrontható.
— Ez így igaz. Én mindig Viczián Józsinál füstölök, itt füstöltem azt a kolbászt is, amellyel győztem. Télen a padláson tartottam a portékát, tavasszal viszont alufóliában beraktam a fagyasztóba, mert nincs jó kamránk. A versenydarabot egy héttel a fesztivál előtt vettem ki, és a padláson szellőztettem egy kicsit. Az érett kolbász a fagyasztóban sem veszíti el a színét.  

— Ön kint volt az eredményhirdetésen, tehát számított arra, hogy díjat kap?
— Mindenki azért indul egy versenyen, hogy megmérettesse magát vagy a termékét, és lehetőleg a legjobb helyezést érje el. Ha pedig benevez, szeretné  első kézből tudni, hogy a produktumát miként értékelték. Erre a legjobb lehetőség maga a díjkiosztó. Meglepődtem, hogy győztem, hiszen nagyon sok jó kolbászt készítenek Békéscsabán, a megyében és azon kívül is.     

— És mihez kezd majd a 100 ezer forintos nyereménnyel?
— Ennek köszönhetően ingyen lesz a jövő évi kolbászom, húst és fűszert vásárolok a pénzből. 

Bacsa István 1957. október 20-án született Békéscsabán. A Vízműben érettségizett, és 1976. július 1-je óta ugyanazon a munkahelyen dolgozik, a békéscsabai építési hatóság ügyintézője. Nőtlen, édesanyjával lakik együtt. Hobbija a fényképezés, kedvenc helye Erdély, itt rengeteg táj- és épületképet készített az évek folyamán. Szabad idejében sokat olvas, az igényes sci-fiket kedveli, különösen Lem és Asimov műveit forgatja szívesen. Szeret kirándulni, főként a kolbászklub buszos útjaira fizet be.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!