A hét embere

2007.04.12. 18:49

Rőzsetűzként meleget ad - Bencsik Endre a hét embere

A kiművelt emberfőkért, a közlekedésbiztonságért, a védtelenekért dolgozott hosszú évtizedeken át a szarvasi, de jelenleg Gyulán élő, 80 éves dr. Bencsik Endre. A megyei közlekedéstudományi egyesület a napokban ismerte el munkáját, egyúttal bemutatták egyik átdolgozott kiadványát.

Ny. L.

— Mit szólna ahhoz, ha azt mondanám, hogy igyunk meg egy felest és egy sört, aztán kocsival hazarepítem Békéscsabáról Gyulára.
— Meggyőzném, hogy ez több okból is helytelen. Egyrészt elvehetik a jogosítványát, de ez még a kisebb a baj. A nagyobb, hogy veszélyeztetné a maga és mások épségét. Az alkohol lényegében kábítószer, sejtméreg, látszólagos élénkítő hatása azzal magyarázható, hogy már egészen kis koncentrációban is csökkenti a gátlásokat, feloldja a hasznos fékeket. Romlik a látás és a mozgás összerendezettsége, a mozdulatok durvábbá válnak például a gáz, a fék és a kormány kezelésekor. Hosszabb a reakcióidő, csökken a felelősségérzet és az önkontroll. 

— Gondolom, az Emberi tényezők a közlekedésben című kiadványában bőségesen olvashatnak erről az emberek. Mit gondol, a könyv forgatása kihat a közlekedési morálra?
— Az autósiskolákhoz juttattuk el az 1996-ban megjelent kiadványt, a járművezetést tanulók részéről kedvező volt a visszajelzés. Éppen ezért jelentettük meg most az átdolgozott kiadást, amit a megyénkbeli iskolák is megkaptak. A magam részéről csak annyit tennék hozzá: ha a tanácsaimmal, a figyelemfelhívással egy életet is megmentettem, már megérte.

— Jelenlegi közlekedési kultúránkról mi a véleménye?
— A ma embere a tegnap útjain sok esetben a holnap járműveivel közlekedik. Nekem 46 éves koromban lett egy Trabantom, és akkoriban elájultunk, ha megláttunk Trabanton, Wartburgon, Zsigulin vagy Moszkvicson kívül valamilyen más autót. Most azon csodálkoznak el, ha feltűnik egy Moszkvics. Mindezt csak azért mondom, mert a sebességet, a gyorsulást sokszor nem is érzik az autócsodákban. Pszichológusként úgy vélem, az ember a teljes személyiségével vezet, tehát a gondjait-bajait, a stresszt is magával viszi. A fáradtság, a türelmetlenség, az elgondolkozás könnyen bajjal járhat.

— Mindig kiemelten foglakozott a közlekedésben legvédtelenebbek megóvásával. Ez miből fakad?
— A biztonságos közlekedéshez a KRESZ ismeretén kívül többfajta képességre van szükség. A kisgyermekek ezekkel a képességekkel még, az idősek pedig már nem mindig rendelkeznek. Arra is felhívtam a figyelmet, hogyan tudnánk rájuk jobban vigyázni.

— Azt mondták, feltétlenül kérdezzem Móra Ferencről. Elárulná az okát?
— Móra hitvallásával megegyezik az enyém: „Nem vagyok csillag, csak rőzsetűz, de az, amíg él, meleget tud adni egyszerű embereknek.”

— Egykoron azt nyilatkozta, hogy kiváló tanítói miatt választotta a pedagógusi pályát. Hol oktattak azok, akik ennyire hatással voltak önre?
— Szülők nélkül, intézetben nevelkedtem állami gondozottként, majd nevelőszülőkhöz kerültem. Szarvastól Köröstarcsáig, Pesterzsébetig és Dunaföldvárig sok helyen megfordultam, de mindig jó tanítók kezei közé kerültem. Az értékek tiszteletére, egymás megbecsülésére, emberségre neveltek, és én is ezeket tartom a legfontosabbaknak. A pedagógusi pályát is a jó példák miatt választottam.

— Nagy hangsúlyt fektet a diszkóbalesetek megelőzésére. Milyen érvekkel hat a fiatalokra?
— Tanácsokat adok, hogy mit tegyenek, amennyiben autóval mennek szórakozni. Az alkohol, a drog, a száguldozás, a bravúroskodás, a vezető cukkolása, a rágyújtás, a telefonhasználat mind-mind balesethez vezethet.

— Úgy tudom, sajátos „karrierelmélete” van a kábítószeresekkel kapcsolatban.
— Először él és anyagozik az ember, aztán él, hogy anyagozzon, később anyagozik, hogy éljen, végül anyagozik, hogy meghaljon. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy minél kevesebben fussanak be ilyen „karriert”.

A nyugalmazott főiskolai tanár 1927-ben született Szarvason. Budapesten, az ELTE pedagógia—pszichológia szakán diplomázott. Tanított Gyulán, Szarvason és Békéscsabán, dolgozott a Szarvasi Felsőfokú Óvónőképző igazgatójaként is. 1974—75-ben közlekedési mintaparkot hoztak létre irányításával Szarvason, és közlekedési szakreferensképzést indítottak be. Számos tankönyvet írt, a legtöbbet pedagógiai pszichológiából. Feleségével, Emma asszonnyal 56 esztendeje kötött házasságot, lányuk tanítónő Gyulán. Dr. Bencsik Endre két unokájával is sok időt tölt, szabad idejében pedig legjobban az olvasás és a rejtvényfejtés kapcsolja ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!