atlétika - frissítve

2021.08.06. 11:25

Kovács Barbara negyvenhatodik a 20 km-es gyaloglásban

A tokiói olimpián a 20 km-es női gyaloglásban, Szapporóban, pénteken 58 versenyző próbált szerencsét, köztük két magyar, Kovács Barbara, a Kopp Békéscsabai AC versenyzője, és a korábbi csabai Madarász Viktória, aki újpesti színekben versenyez. A rajtnál nagy meleg, és párás idő várta a résztvevőket.

V. L.

Forrás: Archív fotó

Négy kilométernél a két magyar egymás mellett a 46-47. helyen haladt 19 perces idővel. Nyolc kilométernél Madarász a 41. volt, 38:11-es idővel, Kovács Barbara a 49. helyen gyalogolt 38:44-es idővel.

Féltávnál Madarász a 42., a csabai gyaloglónő 49:05-ös idővel az 52. helyen haladt. Négy kilométerrel később Madarász a 44., Kovács az 50. helyet foglalta el a mezőnyben. Tizenhat és tizennyolc kilométer között Madarász Viktória feladta a versenyt.

Kovács Barbara 18 km-nél a negyvenhetedik helyen állt, 1:31,30-as idővel. A célba 46.-ként érkezett Kovács Barbara, Tóth Sándor mesteredző tanítványa 1 óra 41 perc 49 másodperc alatt teljesítette a távot.

Az olimpiai bajnoki címet az olasz Antonella Palmisano szerezte meg 1:29,12-es idővel, az ezüstérem a kolumbiai Sandra Lorena Arenasnak jutott (1:29,37), míg a harmadik helyen a kínai Hong Liu végzett 1:29,57-tel.

Tóth Sándor mesteredző így értékelte tanítványa szapporói teljesítményét:

– Óriási dolognak tartom, hogy ilyen nehéz körülmények között Barbara végigcsinálta a versenyt. Az öt évvel ezelőtti riói helyezéséhez képest tizenkét helyet javított, ami szép teljesítmény. Úgy gondolom, hogy legközelebb nagy versenyen a 2023-as budapesti világbajnokságon bizonyíthat majd ismét tanítványom, majd évvel később a párizsi olimpián.

Frissítve:

– Sikerült kiadnom magamból mindent, egy másodperccel sem tudtam volna jobbat menni – mondta Kovács Barbara, aki azért is elégedett az eredményével, mivel az ötödik körben az egyik frissítőhelyről bedobott jéggolyóra lépett, amit a verseny végéig érzett is.

– Az vitt előre, hogy tudtam hogy a családom és a barátaim otthon szurkolnak nekem. Ez a meleg, párás idő nekem egyáltalán nem kedvez, de a felkészülésem nagyon jól sikerült, az edzőmmel nagyon kemény munkát végeztünk az utóbbi egy évben és ennek meg is lett az eredménye, aminek nagyon örülök.

Kovács Barbara az olimpián meg akarta hálálni azt a segítséget amit a pályafutása során kapott a támogatóktól, az egyesületétől, a városától, és a Magyar Atlétikai Szövetségtől – írja a klub honlapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!