Ellenőrzés

2024.05.01. 07:31

Elfüstölt a trafik bevétele

Egy évek óta veszteségesen működő trafikot ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai. A revizoroknak az szúrt szemet, hogy a dohány-kiskereskedők a termékeket fix áron vásárolják és értékesítik, 11-12 százalékos árréssel, ezért náluk kizárt a veszteséges működés – közölték a NAV-nál.

Licska Balázs

A vállalkozó a veszteséget a forgalom visszaesésével indokolta, ennek azonban ellentmondott az, hogy év végi készletét évről évre jelentősen növelte. A revizorok ezért górcső alá vették az adózó készletnyilvántartását.

Woman,Use,Calculator,With,Laptop,For,Filling,1040,Tax,Form.
Egy trafikot ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. Illusztráció: Shutterstock

Az ellenőrzésben figyelembe vettek egy jogszabályváltozást is, miszerint 2022. január 1-jétől kötelező a dohánytermékek egységes csomagolása. Az ettől eltérő csomagolású termékeket csak úgy lehet értékesíteni, ha azok már 2022. január 1-je előtt is készleten voltak a kiskereskedőnél.

A trafik működtetője elmondta, hogy 2022-ben már csak egységes csomagolású termékeket tudott beszerezni, de a 2022-es záróleltárban a revizorok jelentős mennyiségű, még az előző évi beszerzésből származó, nem egységes csomagolású dohányterméket találtak. Ezek így már egy éve ott lehettek a raktárban.

A revizorok szembesítették a vállalkozót az ellentmondásokkal, de nem tudott érdemi magyarázattal szolgálni. Öt évre visszamenőleg felülvizsgálta a nyilvántartásait, és élt az önellenőrzés lehetőségével. A vállalkozó több mint 14 millió forint többletbevételt vallott be. Bevallásaiban már nyereséget mutatott ki és összesen csaknem 3 millió forint pótlólagos adót fizetett meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában