Békés vármegye

2024.05.01. 12:48

Adóbevallás: ezekre figyeljen, kéri a NAV!

Az szja-bevallási tervezetet érdemes átnézni, szükség esetén módosítani. A jóvá nem hagyott tervezet, az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek tervezetének kivételével, május 21-én automatikusan bevallássá válik – olvasható a Nemzeti adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

Dinya Magdolna

Az eSZJA-oldalon már március 15. óta elérhetőek a bevallási tervezetek. Azok, akik rendelkeznek KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megnézhetik, kiegészíthetik tervezetüket, majd, jóváhagyás után be is küldhetik. A NAV honlapjáról legegyszerűbb felkeresni az eSZJA-portált, ugyanis a tervezetet nem küldi ki a NAV e-mail-címre vagy az elektronikus tárhelyre.

adóbevallás, szja, adó, tervezet
Azok, akik rendelkeznek KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megnézhetik, kiegészíthetik adóbevallásukat. Illusztráció: Shutterstock

Akinek van valamilyen kedvezménye (30 év alatti anyák, 25 év alatti fiatalok, négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, személyi kedvezmény, első házasok vagy családi kedvezmény) járt múlt évben a személyi jövedelemadóból, de év közben nem vette azt igénybe, az a bevallásban történő érvényesítés után egyösszegben juthat hozzá a pénzéhez.

A fejlesztéseknek köszönhetően könnyebb lett a dolguk azoknak, akik ingatlan eladásából szereztek jövedelmet a tavalyi évben, hiszen a programba beépített új mezők automatikusan kiszámítják a jövedelem és az adó összegét. Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek új témacsoportba kerültek, ami tartalmazza az összes ingatlanhasznosítási formát, és az azzal összefüggő adókötelezettség bevallási sorait.

A NAV webes szja-kitöltő programját használóknak, ha kiegészítik, pontosítják a tervezetüket, fontos, hogy mentsék a módosítást és csak azután küldjék el a kiegészített tervezetet a NAV-hoz. Akik papíron adják be bevallásukat, akár személyesen az ügyfélszolgálaton, akár postán, azoknak alá kell írniuk a főlapot, különben a bevallás érvénytelen.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet rendelkezni elektronikusan és papíron is. A rendelkezőnyilatkozat benyújtásának határideje május 21.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!