Hírek

2006.03.03. 17:35

Újabb főpapok az ügynöklistán

Újabb öt katolikus főpapról írja Ungváry Krisztián történész az Élet és Irodalomban, hogy a Kádár-rendszerben kapcsolatban állt a titkosszolgálattal. Korábban Paskai László bíborosról, volt esztergom-budapesti érsekről jelent meg olyan írás, mely szerint ügynök volt.

BAMA

A hetilap pénteki számában a történész felteszi a kérdést, miért nem leplezi le Kiss-Rigó László címzetes püspök, Szendi József nyugállományú érsek, Gyulay Endre szeged-csanádi püspök, Seregély István egri érsek és Mayer Mihály pécsi püspök azokat, akik a Kádár-korszakban beszervezték őket, illetve titkosszolgálat tartótisztjeiként tartották velük a kapcsolatot. Ungváry több tartótisztet is megnevez, így Péter-Bartha Gábor hadnagyot, Horváth Attila őrnagyot, Ács Péter alezredest, valamint Takács Gábor főhadnagyot.

A cikk szerint az érintett püspökök ma is „védik elnyomóikat”. Kiss-Rigó Lászlónak évek óta módja lett volna leleplezni beszervezőjét és tartóját, Péter-Bartha Gábor hadnagyot, aki jelenleg is aktív – írja a történész. A szakember felhívja a figyelmet arra, hogy csak a beszervezettek leplezhetik le azokat, akik jelenleg is vezető szerepet visznek a magyar gazdaságban és politikában, de „sajnos a Magyar Katolikus Püspöki Kar minderről hallani sem akar”.

Gyulay Endre püspök pénteken arra emlékeztetett, hogy egy éve megírta bocsánatkérő levelét, és többször is elmondta: annak idején, a püspökszentelés előtt felkeresték és a véleményét kérdezték erről-arról. Végül elétettek egy háromoldalas papírt, amit aláírt, de nem tudja, mi állt abban. Ezért lehetségesnek nevezte, hogy az aláírás miatt létezik róla karton. Gyulay leszögezte: soha nem írt jelentést, nem tartott kapcsolatot tartótiszttel és nem volt senkire sem „ráállítva”. A püspök összefüggést lát a cikk, illetve az országgyűlési választásokra az általa megfogalmazott körlevél kiadása között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!