Hírek

2006.02.15. 00:00

Maradt Varsóban a parlament és a kormány

K. K.

Lech Kaczynski lengyel elnök az előzetes hírekkel ellentétben úgy döntött, hogy nem oszlatja fel a parlamentet, elkerülve ezzel az előrehozott választások kiírását. „Nem látok okot arra, hogy éljek hatalmammal, és lerövidítsem a parlament mandátumát” – jelentette ki hétfő esti televíziós beszédében Kaczynski. Döntését a kisebbségben kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt és két kisebb ellenzéki párt között megkötött „stabilitási egyezséggel” indokolta, amely biztosítja a parlamenti többséget. A megállapodás értelmében a három frakció egyike sem szavazza le az egyezség szövegében feltüntetett törvényjavaslatokat.

A megállapodást a felek hétfőn függelékkel toldották meg, amelyben a két kis párt – a nemzeti katolikus Lengyel Családok Ligája (LPR) és az Önvédelem (Samoobrona) agrárpárt – értesülések szerint további engedményeket tett a PiS-nek. A lengyel törvényhozás nem alkotta meg határidőre az idei évre szóló költségvetési törvényt. Az alkotmány ebben az esetben jogot biztosít a hivatalban lévő államfőnek arra, hogy döntsön a parlament esetleges feloszlatásáról és előrehozott választások kiírásáról. Az államfőnek hétfőn éjfélig kellett döntenie arról, hogy él-e ezzel a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!