Közélet

2006.02.23. 13:39

Az álmos sofőr rémeket lát

Dél és este hat óra között történik a legtöbb, éjszaka a legkevesebb személyi sérüléssel járó baleset. Délután kettőkor és hajnal kettőkor legvalószínűbb, hogy elalszik a sofőr.

(y)

Az elmúlt években egyre csökken a személyi sérüléssel járó balesetek száma a megyében — mondta Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Hajnalban viszonylag kevés, viszont zömében úgynevezett egyjárműves baleset történik. Az, hogy egy jármű vezetője senkitől sem zavartatva ütközik fának, villanyoszlopnak vagy hajt árokba, legtöbbször elalvásra vagy ittasságra vezethető vissza.

Mivel éjjel két óra körül legalacsonyabb a testhőmérsékletünk, elalvás előtti állapotba kerülünk. Ugyanez figyelhető meg délután kettő körül is, de akkor nem olyan ingerszegény a környezet, mint éjszaka — mondta a Fejér Megyei Hírlapnak nyilatkozó dr. Bilkey Pál közlekedéspszichológus. A sofőrök az utolsó időszakban úgy érzik, álomvilágban járnak, sokszor úgy tűnik, mintha valaki guggolna előttük. Máskor olyan érzésük támad, mintha alagútban haladnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!