Hírek

2006.02.04. 07:00

Nem fizetett roncsautómért a bontó

Olvasónk leadta használhatatlan gépkocsiját egy autóbontóban. Meg is kapta az igazolást, miszerint az autót kivonhatják a forgalomból. A panasz: a bontó nem fizetett a roncsért.

BAMA

Az eljárásban nincs semmi jogellenes – reagált a panaszra dr. Schneider Péter jogász. A kedves olvasó örülhet, hogy a használhatatlan roncsot az autóbontó átveszi. Így neki már nem lesz gondja rá, hogy miként tüntesse el a környezetszennyező tárgyat. Ma már nem vonhatjuk ki autónkat a forgalomból úgy, hogy a rendőrségen leadjuk a rendszámot és a forgalmit. A 2005. január 1-én életbe lépett törvény szerint a roncsautókról bontási átvételi igazolást kell bemutatni az önkormányzatnál. Ilyet pedig kizárólag azok a bontók adhatnak ki, akik rendelkeznek az erről szóló jogosítvánnyal.

Vigyázzunk! Előfordulhat, hogy elvisszük régi járgányunkat egy bontóba, az át is veszi, átvételi igazolást viszont nem ad, mert nincs rá engedélye. Így autónkat soha nem vonathatjuk ki a forgalomból, és ketyeg tovább a biztosítás meg a súlyadó. A használható alkatrészeket, egyéb tárgyakat (pl. magnót) vegyük ki a gépkocsiból. Akadnak cégek, amelyek az alkatrészeket megveszik, illetve eljuttatják az ügyfélnek az értékeket. Amint a kőbányai Szira autóbontónál mesélték: még egy bennmaradt irattáskával is felkeresik az egykori tulajdonost.

Más úton is eladhatjuk az alkatrészeket. Meghirdethetjük őket az interneten, apróhirdetésben, falragaszokkal, ismerősökön keresztül. Egy szakember (autószerelő) tanácsot adhat, mit mennyiért kínáljunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!