Hírek

2006.02.01. 07:00

Családon belül elajándékoznám lakásomat

Olvasónk azt akarja, hogy lakása és a benne lévő ingóságok keresztlányáé – unokahúgáé – legyenek. Ráhagyná, nevére íratná vagy neki ajándékozná anyagi javait. Mit kell tennie?

BAMA

A legegyszerűbb lehetőség a végrendelet – mondta Schenider Péter jogász. Ezt célszerű ügyvéd vagy közjegyző segítségével megírni. Ha ugyanis csak egy aprócska formai hiba csúszik az egészbe, a testamentum máris érvénytelen. Akkor pedig a törvényes örökösnek juthat mindaz, amit a kedves olvasó a keresztlányának szánt. A másik két megoldás, ha a hölgy eladja vagy elajándékozza vagyonát keresztlánynak. A jogi szakember azonban figyelmeztet: jól gondolja meg, hogy valóban ezt akarja-e. Hiszen akkor semmije nem marad. Mindenestre, ha a hölgy az utóbbi két megoldás bármelyikét választja, a holtig tartó haszonélvezetet az ingatlanon és az ingóságokon tartsa meg.

A két utóbbi lehetőségnél, tehát az ajándéknál és az adásvételnél a javak szerzőjének, tehát a keresztlánynak illetéket kell fizetnie. A lakás esetében be kell vezettetni az ingatlan-nyilvántartásba, hogy az ingatlan gazdát cserélt. Különben az egész ügylet nem érvényes. Az illetéket az ingatlan, illetve az ingóságok értéke után vetik ki, továbbá a rokonsági fok is számít. (Erről korábban írtunk.) Az érték bevallásakor ne mondjunk aránytalanul kis összeget, mert az illetékhivatal úgyis bevasalja a reális értéket. Végül az olvasónak ne legyen tartozása állami hatóság felé. Különben az egész manőver fedezetelvonásnak számít. Az pedig büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!