Hírek

2006.01.30. 14:48

Jövőben érkezhetnek az amerikai katonák Romániába

Várhatóan 2007 nyarán érkezhetnek a romániai gyakorló támaszpontokra az első amerikai erők, a 2-es számú Striker lovassági ezred katonái – tájékoztat a Stars and Stripes kiadvány szombati elektronikus kiadásában.

BAMA

A Striker hadtestet az idei év folyamán a washingtoni Fort Lewis-ből a németországi Grafenwöhrbe helyezik át, az ezred egyik zászlóalját pedig más egységekkel együtt Romániába vezényelik – nyilatkozta Mark Hertling tábornagy, az amerikai hadsereg európai műveletekért felelő vezérkari főnökének helyettese.

Várhatóan 2008 nyarán kezdődik az amerikai bázisú csapatok első romániai rotációja. Még nem tudjuk pontosan, milyen egységről lesz szó, gyalogság, légideszant, vagy Striker, de ezek közül az egyik – mondta Hertling. A romániai rotációban részt vevő amerikai csapatok – Eastern European Task Force – keretében hosszú távon repülősök és tengerészgyalogosok is érkezhetnek. A rotáció időtartama hat hónap lesz, a katonák családjuk nélkül érkeznek majd.

Az Amerikai Egyesült Államok és Románia 2005. december 6-án megállapodást írt alá, amely keretet teremt a támaszpontok használatáról szóló tárgyalásoknak. Az egyezmény lehetővé teszi, hogy az amerikai csapatok gyakorlatozásra, hadianyagok elhelyezésére vagy szükség esetén bevetésre használják majd a romániai támaszpontokat. (mediafax/transindex)

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!