Friss hírek

2006.01.29. 14:59

Szaddam kivonult a tárgyalóteremből

A bírósági tárgyalás folytatásában Szaddam Husszein, volt iraki diktátor, és ügyvédei, valamint további hét vádlott tiltakozását kívánta kifejezni azzal, hogy kivonult a tárgyalásról.

BAMA

Ma folytatódott volna Szaddam Husszein, volt iraki diktátor pere Bagdadban. A bírósági tárgyalás azonban hamarosan káoszba fulladt, mert Rauf Abdel-Rahman, a nemrég kinevezett új bíró kijelentette, hogy nem fogja megengedni, hogy politikai beszédeket tarsanak a per során annak résztvevői.

"Ez a tárgyalóterem nem a politikai beszédek elmondásának színtere", üzente Szaddam Husszein ügyvédeinek. Az új bíróra igen nagy nyomás nehezedik annak érdekében, hogy kemény kézzel vezesse a volt diktátor ellen folyamatban lévő jogi eljárást. Elődjét az iraki kormány azzal vádolta meg, hogy túl engedékeny, ezért kellett lemondania két héttel ezelőtt.

A bíró elsőként, alig néhány perccel a tárgyalás megkezdése után, az iraki titkosszolgálat egykori vezetőjét távolíttatta el a tárgyalóteremből, aki nem volt hajlandó csendben maradni, káromkodott és szidalmazta őt. Abdel-Rahman utasítására a biztonságiak távolították el a teremből a hangoskodót.

Szaddam ügyvédei ezután kezdtek azzal fenyegetőzni, hogy elhagyják a tárgyalótermet, azonban a bíró figyelmeztette őket, hogy "ha most elmennek, később sem térhetnek vissza a tárgyalás folytatására". A jelek szerint ezzel nem igazán tudta megijeszteni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!