Friss hírek

2006.01.27. 16:15

Eladják a Tienanment tér köveit

Egy kínai vállalat megkezdte a pekingi Mennyei béke teréről eltávolított betonlapok forgalmazását.

BAMA

A cég összesen 18.251 darab betonlapot kíván értékesíteni. Ezek korábban, így az 1989-es diáktüntetések idején is, a Tienanment teret borították. Egy-egy kocka 1999 jüanba, azaz megközelítőleg 247 dollárba kerül.

Nagyon nehéz volt meghatározni, hogy milyen áron forgalmazzuk a kockákat, mert jelentős, pénzben nem kifejezhető kulturális értékük van - panaszkodott az értékésítésükkel megbízott vállalat helyettes igazgatója.

A Mennyei béke terének kiépítése 1958-ban kezdődött, a betonlapokat pedig 1999-ben távolítoták el, amikor Kínában a kommunista rezsim hatalomra jutásának ötvenedik évfordulóját ünnepelték.

Politikai elemzők szerint a tér felújítását a kommunista vezetés szándékosan időzítette erre az időpontra, mert a munkálatokkal megakadályozhatták, hogy az 1989 júniusi diáktüntetések tizedik évfordulóján megemlékezéseket tartsanak az áldozatok hozzátartozói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!