Hírek

2006.01.27. 00:00

Már nem lehet egyéni biztosítást kötni a megyei pénztáraknál

Az idei évtől a megyei egészségbiztosítási pénztáraknál már nem köthetnek az ingyenes orvosi ellátás érdekében egyéni biztosítást azok, akiknek nincs munkaviszonyuk, nem eltartottak, nem vállalkozók és jogszabály alapján egészségügyi szolgáltatásra nem jogosultak.

Füsi P.

Ugyanakkor ezen természetes személyeknek be kell jelentkezniük a lakóhelyük szerint illetékes APEH-igazgatóságon, ahol ki kell tölteniük egy bejelentőlapot, s be kell mutatniuk az adókártyájukat – mondták el az APEH-ban lapunk érdeklődésére. Az adóhatóság szakemberei lapunk érdeklődésére felhívták a figyelmet arra, hogy kötelezettségről van szó. Tehát aki nem biztosított vagy nem biztosított eltartott hozzátartozója, illetve jogszabály alapján nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra (például nyugdíjasok), az köteles a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér után 11 százalékos mértékű egészségbiztosítási járulékot fizetni. Ez a jelenleg érvényes 62500 forintos minimálbér alapján havi 6875 forint. A járulék megfizetésével jogosulttá válnak az ingyenes orvosi ellátásokra, pénzbeni juttatásokra – például táppénzre – viszont nem.
A bejelentkezési lap az internetről is letölthető, száma: 06101. Eltartott hozzátartozó úgy lesz valakiből, ha például a nagykorú gyermeket vagy a feleséget a vele együtt lakó biztosított vagy ellátásra jogosult szülő, illetve férj bejelenti a megyei egészségbiztosítási pénztárnál.

Füsi P. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!