Hírek

2006.01.25. 15:21

Egy elszánt kertész

Albániában, egy menekültügyi szervezet képviselőjeként tevékenykedett Yvette Pierpaoli. Azért küzdött, hogy élelmet és pénzt szerezzen az éhezőknek, gyógyszert a betegeknek, fedelet a hajléktalanok feje fölé, iratokat a menekülőknek. Yvette volt John le Carré író múzsája, róla mintázta Az elszánt diplomata című regény hősnőjét.

Bánky Bea

Le Carré regénye nagyvállalatok társadalmi felelősségének és gigantikus profitjának kérdését vizsgálja, a világon az egyik legnagyobb üzletnek számító ágazatban, a gyógyszeriparban. A regényből készült film két főszereplője, a Nairobiban dolgozó emberi jogi aktivista és diplomata férje szembeszáll az alapvető emberi jogokat is figyelmen kívül hagyó mamutvállalattal. A könyv megjelenése után négy évvel a brazil direktor, Fernando Meirelles álmodta a mozivászonra a történetet.

A jellembeli fejlődés a Ralph Fiennes alakította angol diplomata személyiségében következik be, aki elszánt magánnyomozásba kezd, miután kegyetlenül meggyilkolják feleségét. Tényfeltárás közben kapcsolatukat, valamint Tessa (Rachel Weisz) titkos tevékenységét és a gyógyszergyártó mamutvállalatok afrikai szerepét is górcső alá veszi.
A kékvérű figura megformálása nem okozott gondot Ralph Fiennesnak: gyász, kétségbeesés és önmagának megismerése keveredik játékában. A visszafogott, kedves angol úriember – aki csak a kertészkedésben éli meg a szenvedélyt – nyomozása végére igazán kemény dolgokkal szembesül, és ő maga is férfiasabbá érik.

Rachel Weisz karakterét, a szenvedélyes aktivistát csupán az elővillanó emlékképeken keresztül ismerhetjük meg, így valójában a film végére áll össze róla a teljes kép. A félig magyar származású színésznő valósággal brillírozik a vásznon.

A gyógyszergyárak túlkapásait leleplező, felvillanó emlékképekkel operáló mozihoz ugyan stílusos és hatásos kézikamerás felvételeket készíteni, de én néhol túl mesterkéltnek és a szemet is fárasztónak találtam a sok rángatózó képkockát. Ezt leszámítva Az elszánt diplomata valódi intelligens film, amely nem véletlenül most született. Az összeesküvés-elméletek hívei, a fekete kontinens problémáira érzékenyek, illetve azok, akik ellenérzésekkel viseltetnek a gyógyszergyártókkal szemben, semmiképpen ne hagyják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!