Friss hírek

2006.01.22. 21:08

Nem kidobott pénz, amit a kultúrára költünk

"Nem az a kidobott pénz, amit kultúrára költünk, hanem sajnos az, amit nem költünk rá (...) sokszor érezzük mindennapjainkban, hogy szegények vagyunk - és ezt lelki szegénységnek tessék venni - hiszen nem tudunk, vagy nem akarunk kellő időt, energiát és pénzt fordítani a kultúránkra" - mondta Dávid Ibolya.

BAMA

A pártelnök a Himnuszról szólva hangsúlyozta: a vers egyetemes magyarságukat jelképezi ugyanúgy, mint a korona, a címer vagy a zászló. A beszélgetésen, amelyen részt vett többek között Juhász Ferenc költő, Czigány György rádiós műsorvezető és Kalász Márton, az Írószövetség elnöke is, kiosztották az MDF kultúra napja alkalmából kiadott állásfoglalását, amelyben Dávid Ibolya arról ír: az MDF, ha újra megkapja a választók bizalmát, felelősséget vállal a kultúra létfeltételeinek megteremtéséért és megtartásáért, megóv a piaci mechanizmusoktól és átruházhatatlan feladatának tekinti az egyetemes magyar kultúra valamennyi értékének megóvását.

Mindez feltételezi egy új kulturális stratégia megalkotását, számol az Európai Unió nyújtotta lehetőségek maximális kihasználásával, és kívánja a szakmákkal való folyamatos egyeztetést - írta az MDF elnöke, hozzátéve, hogy nem "ünnepi konzultációra", hanem őszinte párbeszédre gondolnak.

Dávid Ibolya a beszélgetés során hangsúlyozta azt is: "rettenetesen hiányosnak tartja" a közszolgálati rádiónak és televíziónak azt a szerepét, hogy a magyar kultúra iránti igényt felébressze. Zsigmond Attila elnökség tag arról beszélt: a politika nem avatkozhat be a kultúra belügyeibe, nem támogathat jutalomból, és semmit sem sorvaszthat el a kultúrában.

Kalász Márton az Írószövetség elnöke hozzászólásában úgy fogalmazott: Bozóki András kulturális miniszter "gúnyt űz a magyar kultúrából és művészetből". A tájékoztató előtt, Dávid Ibolya és Zsigmond Attila koszorút helyezett el a Batthyány téri Kölcsey-szobornál, így tisztelegve a Himnusz írója előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!