Hírek

2005.12.16. 00:00

Többet fizet, aki svájci frankban vett fel hitelt

P. F.

Negyed százalékponttal emelte csütörtökön irányadó kamatszintjét a Svájci Nemzeti Bank,
a döntést a gazdaság növekedésének gyorsulásával indokolták. A döntés kedvezőtlenül érinti azokat a magyar hitelfelvevőket, akik svájci frank alapú kölcsönt vettek fel, de azokat is, akiknek tervei között ez szerepel a közeljövőben.
Pintér András, az Inter-Európa Bank elemzője emlékeztetett arra, hogy a kamatemelés később és közvetettebb módon jelentkezik a törlesztőrészletekben, mint az árfolyamváltozás. A már svájci frankban eladósodottakat a kamatemelés nem most, hanem a kamatperiódus végén érinti. Aki azonban még
a hitelfelvétel előtt áll, annak várhatóan magasabb kamatot számít majd fel a bank.
Hasonlóan vélekedett Vojnits Tamás, az OTP Bank elemzője is, aki szerint a várható további kamatemelések ellenére is növekszik majd jövőre a devizahitelek iránti igény. Az elemző 2006 végéig további 50 bázispontos svájci kamatemelést valószínűsít.
A Magyar Nemzeti Bank öszszesítése szerint idén október végén a lakosság éven túli, 2200 milliárd forintot meghaladó lakáshitel-állományából 36 milliárd forintot tett ki az euró és 371 milliárd forintot az egyéb devizaalapú hitel.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!