Hírek

2005.08.01. 00:00

A tévedés nem műhiba

Orvosi körökben meglehetősen gyakran hangoztatják: az egészségügy veszélyes üzem, minden egyes beavatkozásnak kockázata van.

Bánky Bea

 „A  legkörültekintőbb orvosi ellátás során is érheti a beteget valamilyen nem várt mellékhatás – mondta Szilvási István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke. Hangsúlyozta: az orvosi tévedés azonban nem azonos a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel, az úgynevezett műhibával.” Magyarországon évente körülbelül 300 esetben indítanak az egészségügyi ellátással kapcsolatos pereket, de végül ezek elenyésző része bizonyul műhibának. A médián keresztül az esetek nagy nyilvánosságot kapnak, gyakran az alapos vizsgálat előtt hangzanak el az orvostársadalom egészére káros kijelentések, amelyek rontják a bizalmat az orvosok és a betegek között.

Az orvoskamara szorgalmazza azt az elképzelést, hogy külön kockázati alap jöjjön létre a betegek polgári perben megítélt kártérítésének fedezésére. Tudomásunk szerint ezt a szaktárca is támogatná – mondta a MOK alelnöke. Ma már gyakoriak a tízmilliós kártérítések, amelyek az adott egészségügyi intézmény büdzséjét terhelik, ami akár csődhelyzetet is eredményezhet. A biztosítók pedig ötmillió forint fölött nem kötnek szerződést kórházakkal.

Az európai orvosok állandó bizottsága amerikai és skandináv példára szorgalmazza egy számítógépes egészségügyi országos adatbázis létrejöttét, amely önkéntes alapon működne és kiszűrhetné a több gyógyszer kölcsönhatása okozta mellékhatásokat. Ez a legújabb eljárások, a megelőzhető kockázatok elektronikus fóruma is lehetne. A betegek adatait tartalmazó kártyák bevezetését is támogatja a MOK, amelyekről azok az információk is leolvashatók lennének, amelyeket az orvos elfelejtett páciensétől megkérdezni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!