Friss hírek

2006.01.25. 16:25

Cenzúrázott Google-kereső Kínában

Szerdától indítják be a Google, a világ legnagyobb számítógépes kersőprogramjának kínai változatát. Az óriási távolkeleti piac meghódításának reményében a Google beleegyezett, hogy a kínai kormány cenzúrázza a programmal kereshető tartalmakat. Emberjogi szervezetek szégyenletesnek találják a döntést.

BAMA

Mától érhetik el Kína számítógépezői a Google keresőprogram kínai című változatát. A Google-en eddig is lehetett kínai nyelven keresni, de csak egy amerikai netcímen keresztül. Azért, hogy a kínai hatóságok engedélyezzék a kínai című weboldal beindítását, a Google beleegyezett, hogy a kereshető címek közül kiiktatja azokat, amelyeket a kínai kormány nemkívánatosnak ítél. Ilyennek számítanak a Tajvan függetlenségét vagy az 1989-es pekingi ellenzéki felkelést eltipró állami erőszakkal kapcsolatos dokumentumok, viták, írások. Eddig a Google használatát úgy próbálták meg korlátozni kínában, hogy amennyire csak tudták, lelassították a találatok előbukkanását a keresőn, abban a reményben, hátha feladja a netező a kínos témákban való keresgélést.

"Nagyon nehéz döntés volt ez a Google-nak", mondta a vállalat illetékes igazgatója, Andrew McLaughlin. Mégis úgy döntöttek, hogy vállalják a kompromisszumot, mert úgy vélik, hogy még ilyen formában is pozitív szerepet játszhatnak Kína fejlődésében, magyarázkodott. A Riporterek határok nélkül nevű nemzetközi emberjogi szervezet azonban egyenesen szégyenletesnek titulálta a Google döntését. A szervezet internettel foglakozó szakértője szerint a Google ezzel csak lovat ad a kínai kormány alá, hogy az még könnyebben cenzúrázhassa a világhálót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!