tudományos élmezőny

2018.04.11. 16:10

Idén is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

Az Élvonal programban tavaly 12 nemzetközileg jegyzett alapkutatási projekt vezető kutatója nyert támogatást, szakterületük az agykutatástól a matematikán, pszichológián át a sejtbiológiáig terjed. Az elnyert támogatás a 2019 és 2023 közötti öt évre szól, amelynek lejárta után az addigi kedvezményezettek megint csak nyílt versenyben mérkőzhetnek meg az új pályázókkal.

2018-ban is pályázhatnak az Élvonal programba azok a vezető kutatók, akik az utóbbi 10 évben nyújtott teljesítményük alapján a világ tudományos élmezőnyébe tartoznak – közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint a saját tudományterületükön nemzetközileg is elismert kutatók támogatására létrejött pályázat hárommilliárd forintos keretösszeggel nyílik meg 2019. januárban induló projektek számára.

Az NKFI Hivatal elnöke, Pálinkás József szerint a felhívással „a legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő, élvonalba tartozó vezető kutatóknak igyekeznek Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is versenyképes feltételeket biztosítani, elősegítve ezzel, hogy egy-egy tudományterületen világszerte jegyzett kutatóhelyek jöhessenek létre Magyarországon.

Az Élvonal programra idén is tematikus korlátozás nélkül lehet pályázni. A pályázó vezető kutatónak a tudományterületén a legjobb 10 százalékba kell tartoznia, és jelentős kutatási, témavezetési tapasztalattal kell rendelkeznie. Ennek megítéléséhez a pályázati kiírás szerint a kutató elmúlt 10 évben megjelent tudományos közleményeinek hatása szolgál alapul.

A programra pályázók a következő öt évre akár összesen 300 millió, vagyis évente 60 millió forintot is elnyerhetnek kutatócsoportjuk létrehozására vagy bővítésére, valamint ígéretes kutatási projektjük magyarországi megvalósítására. A felhívás a nemzetközi összehasonlításban versenyképes eredményeket produkáló kutatócsoportok számának növekedését és fenntartható finanszírozásukat tűzi ki célul.

Mint írják, a pályázónként elnyerhető mintegy egymillió euró a nemzetközileg legelismertebb kutatók számára is biztos perspektívát jelent magyarországi kutatóhely létrehozásához. A nyertes kutatók vállalják, hogy a támogatási időszakban pályázatot nyújtanak be az Európai Kutatási Tanácshoz (ERC). A 2017-ben nyertes kutatók közül Nusser Zoltán projektje már idén elnyerte az ERC advanced grant támogatását.

A közlemény kitér arra is: 2015-ös 7,9 milliárd forintról folyamatosan növekedve, az Élvonal program számára juttatott 3 milliárddal együtt, idén már több mint 16 milliárd forintot tesz ki az NKFI Alapból meghirdetett, felfedező kutatásokat ösztönző felhívások összesített keretösszege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában