Komoly sikerek elé néz Sarkad

2016. február 18. 09:09
Sarkadot sikerre ítélték – mondta dr. Mokán István. A város polgármestere elmondta, hogy a választások óta eltelt bő egy évben annyi fejlesztés valósult meg Sarkadon, mint máskor egy egész önkormányzati ciklusban. A beruházások ütemét tekintve azonban nem fékez a város: nemcsak a TOP-ban, hanem más operatív programokban is számos fejlesztést terveznek.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Fejlesztések A város polgármestere előbb a tavalyi év végi közmeghallgatáson, majd nemrég az újévi önkormányzati partnertalálkozón ismertette azokat a fejlesztéseket, melyek az elmúlt évben megvalósultak Sarkadon.

Ezek közül dr. Mokán István kiemelte az önkormányzatiság eddigi legnagyobb volumenű fejlesztését, a szennyvízberuházást, ami több mint 2 milliárd forintból valósult meg. Ennek során korszerűsítették a tisztítótelepet, illetve kétszeresére bővítették a kapacitását, továbbá a mintegy 17 kilométeren megépült hálózatnak köszönhetően ezernél is több háztartást kapcsoltak be a rendszerbe. Ezt követően számos utcát újraaszfaltoztak, megújították az útalapot.

A belvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszerek korszerűsítése, bővítése is napirenden volt az elmúlt időszakban: egyrészt a tizenhat településen megvalósuló projektnek köszönhetően, másrészt pedig a Nagyszalontával közösen megvalósított Waterman-projektnek hála. Több utcában megújult a rendszer, továbbá a várost átszelő Gyepes-csatornán is kotrási munkálatokat végeztek, a Vár utcai híd elbontását követően egy vadonatúj műtárgyat építettek.

Az önkormányzati tulajdonban és kezelésben lévő utak fejlesztésére is nagy gondot fordítottak. Ezen túlmenően a vasúttársasággal együttműködve megújult a cukorgyári megállóhoz vezető útszakasz és járda is. Lakossági kérésre több utcába forgalomcsillapító berendezéseket, vagyis fekvőrendőröket telepítettek, illetve gyalogos átkelőhelyet alakítottak ki például a Szigeti temetőnél, illetve a Gyulai út és a Damjanich utca kereszteződésében.

Sarkad polgármestere emlékeztetett, hogy 300 millió forintból valósult meg a szociális városrehabilitáció – játszóteret, tíz egységből álló lakótömböt, a Kijáró utcában közösségi házat adtak át többek között –, a város ékszerdobozának tekinthető Éden-tó környezetét is szépítették. A városgazdálkodási iroda munkatársai sem tétlenkedtek, számos fejlesztést valósítottak meg, az intézményeket korszerűsítették, így például a központi orvosi rendelőt.

A közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően az önkormányzat több mint félezer embernek ad munkát – ismertette dr. Mokán István. Szót ejtett például a mezőgazdasági projektről, melynek termései a közétkeztetési intézményhez kerülnek, illetve amiből adományként kapnak a program résztvevői. A város az Anti úton egy önkormányzati boltot is nyitott, a felesleget – amit nem tudnak máshogy hasznosítani – ott értékesítik.

A fejlesztések ezekkel nem érnek véget, és – mint ahogy a városvezető fogalmazott – Sarkadot sikerre ítélték. Egyes pályázatok úgynevezett dedikált forrásokat tartalmaznak, melyek kizárólag a sarkadi járás településeinek rendelkezésére állnak, a térség egy komplex programmal lehatárolt. Hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) milyen fejlesztéseket tervez Sarkad, az a minap a képviselő-testület ülésén is szóba került.

A város 400 millió forintból egy inkubátorházat építene az Anti út környékén, illetve a városgazdálkodási iroda Sarkadkeresztúri úti telephelyét is rehabilitálná, egy csarnokot és egy komposztálót építenének oda. A városi piacot 60 millió forintból fejlesztenék – vásárcsarnokot építenének –, 40 millió forintból pedig a közétkeztetési intézményben dietetikus konyhát alakítanának ki, felújítanák a Gyulai úti általános iskolában a tálalókonyhát.

A közlekedésfejlesztési programon belül körforgalmat alakítanának ki a Gyulai út és az Anti út kereszteződésében, korszerűsítenék a Gyulai út bevezető és a Sarkadkeresztúri út kivezető szakaszát a 4219-es számú közút fejlesztése során.

A bölcsődei férőhelyek számát 48-ról 72-re bővítenék azzal, hogy egy vadonatúj épületet kapna egy 300 millió forintos beruházás eredményeként az intézmény a Petőfi és az Iskola utca sarkán. Az óvodai fejlesztésekre, eszközbeszerzésekre 100 millió forintot terveznek. Az Anti út környékén, a volt BÉKÖT helyén pedig városi sportcsarnokot építenének, erre 400 millió forintot költenének egy TOP-os pályázat során.

300 millió forintból rehabilitálnák a Kossuth kertet, a Táncsics teret – oda játszóteret is terveznek –, az Éden-tó környezetét is még szebbé tennék, korszerűsítenék a Béke sétányt, továbbá a polgármesteri hivatal mögötti területen is egy parkot alakítanának ki parkolókkal.

A környezetvédelmi infrastruktúrafejlesztések során a Gyulai út, Rákóczi utca, Kálvin tér által határolt területen megoldanák a belvízkérdést a Batthyány utca átépítésével, több rész leszakaszolásával, kotrásával és szivattyútelep építésével.

Korábban is nagy hangsúlyt fektetett a város a parkolók és a gyalogos átkelőhelyek létesítésére, ezek továbbra is tervben vannak. Parkolót építenének többek között a polgármesteri hivatalnál, a Gyulai úti általános iskolánál, az újteleki református templomnál. Az újabb zebrák pedig az újteleki városrészen, a volt Démász-iroda és a járási hivatal előtt kapnának helyet.

Hogy az egészségügyi alapellátást tovább fejlesszék, a központi orvosi rendelőben is folytatódhatnak a beruházások. 60 millió forintból magas tetőt kapna az épület a tetőtér beépítésével, a vizesblokkot is átépítenék, továbbá fogászati egységkészüléket vásárolnának más, nagy értékű eszközökkel együtt. A szociális alapszolgáltatások fejlesztése során 40 millió forintból a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ épületeit korszerűsítenék, gépjárművet szereznének be.

A szociális városrehabilitáció is folytatódhat Sarkadon: 200 millió forintból bérlakásokat építenének, valamint játszótér is a tervek között szerepel. Emellett 80 millió forintból úgynevezett szoft programokat valósítanának meg, erősítve a társadalmi együttműködést.

A TOP-on belül hamarosan újabb pályázati kiírások is megjelennek, Sarkad már azokra is készült, konkrét elképzelésekkel rendelkezik a turizmus és az energetikai beruházások terén. A TOP azonban csak egy a sok operatív program közül, a fejlesztési lehetőségek mindössze egy szelete – hangsúlyozta dr. Mokán István. Kiemelte, lesznek Leader-programok, magyar-román határon átívelő projektek, Nagyszalontával már azokra is készülnek a korábbi sikert követve.

– Beruházások sokasága várható Sarkadon a következő években, ezt az önkormányzati ciklust úgy zárná le a város 2019-ben, mint az európai uniós támogatással megvalósult fejlesztésekben leggazdagabb időszakot – összegezte dr. Mokán István.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Komoly sikerek elé néz Sarkad

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így néz ki az ideális férfi a világ 17 országában

Így néz ki az ideális férfi a világ 17 országában

Egy kísérlet során egy férfit ábrázoló képet küldtek szét grafikusoknak, melyet mindegyikük kedvére photoshoppolhatott. Az eredmények egyszerre lettek meghökkentőek és megnyugtatóak.

Hét kontinens hét maratonján indul hét nap alatt a rákból felgyógyult amerikai futónő

BethAnn Telford nem csak önmagáért fut, teljesítményével egy agydaganat-kutató alapítványnak gyűjt támogatásokat.

Ilyen az, amikor szó szerint centiken múlik az élet (videó)

Hektikusan manőverezett a sofőr, csodaszámba ment, hogy nem tarolta le a szembejövő két embert.

Visszatér a Bundesliga, no meg az egyetlen veretlen topligás csapat!

Visszatér a Bundesliga, no meg az egyetlen veretlen topligás csapat!

Tavaszi szezon előtti beharangozónk fókuszában a Hoffenheim és 29 éves „edző-pszichológusa”.

Férfi kézi-vb: a csoportkör záró napja élőben az NSO-n

Ha Szaúd-Arábia pontot szerez Chile ellen, már biztosan nyolcaddöntősök vagyunk.

Férfi kézi-vb: Ancsin nem számolgat; a fehéroroszok „az életükért küzdenek”

KEZDÉS: 20.45. Zárul a csoportkör, eldől, hol folytathatja a magyar válogatott.

Férfi kézi-vb: ez kell a mieinknek a csoport harmadik helyéhez

A csoportkör utolsó fordulóját rendezik a franciaországi férfi kézilabda-világbajnokságon. A fehéroroszokkal záró magyar válogatott továbbjutására (3. vagy 4. hely a C-csoportban) nagyobb az esély, de matematikailag még ki is eshet.

Eb 2024: Németország pályázik elsőként a rendezésért

A Német Labdarúgó-szövetség bejelentette, pályázik a 2024-es kontinenstorna rendezésének jogáért.

DVSC: a CSZKA tárgyalt volna, a portugál nemet mondott

A korábbi utánpótlás-válogatott szélsőért 200 ezer eurót fizetett volna a magyar klub.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér