Komoly sikerek elé néz Sarkad

2016. február 18. 09:09
Sarkadot sikerre ítélték – mondta dr. Mokán István. A város polgármestere elmondta, hogy a választások óta eltelt bő egy évben annyi fejlesztés valósult meg Sarkadon, mint máskor egy egész önkormányzati ciklusban. A beruházások ütemét tekintve azonban nem fékez a város: nemcsak a TOP-ban, hanem más operatív programokban is számos fejlesztést terveznek.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Fejlesztések A város polgármestere előbb a tavalyi év végi közmeghallgatáson, majd nemrég az újévi önkormányzati partnertalálkozón ismertette azokat a fejlesztéseket, melyek az elmúlt évben megvalósultak Sarkadon.

Ezek közül dr. Mokán István kiemelte az önkormányzatiság eddigi legnagyobb volumenű fejlesztését, a szennyvízberuházást, ami több mint 2 milliárd forintból valósult meg. Ennek során korszerűsítették a tisztítótelepet, illetve kétszeresére bővítették a kapacitását, továbbá a mintegy 17 kilométeren megépült hálózatnak köszönhetően ezernél is több háztartást kapcsoltak be a rendszerbe. Ezt követően számos utcát újraaszfaltoztak, megújították az útalapot.

A belvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszerek korszerűsítése, bővítése is napirenden volt az elmúlt időszakban: egyrészt a tizenhat településen megvalósuló projektnek köszönhetően, másrészt pedig a Nagyszalontával közösen megvalósított Waterman-projektnek hála. Több utcában megújult a rendszer, továbbá a várost átszelő Gyepes-csatornán is kotrási munkálatokat végeztek, a Vár utcai híd elbontását követően egy vadonatúj műtárgyat építettek.

Az önkormányzati tulajdonban és kezelésben lévő utak fejlesztésére is nagy gondot fordítottak. Ezen túlmenően a vasúttársasággal együttműködve megújult a cukorgyári megállóhoz vezető útszakasz és járda is. Lakossági kérésre több utcába forgalomcsillapító berendezéseket, vagyis fekvőrendőröket telepítettek, illetve gyalogos átkelőhelyet alakítottak ki például a Szigeti temetőnél, illetve a Gyulai út és a Damjanich utca kereszteződésében.

Sarkad polgármestere emlékeztetett, hogy 300 millió forintból valósult meg a szociális városrehabilitáció – játszóteret, tíz egységből álló lakótömböt, a Kijáró utcában közösségi házat adtak át többek között –, a város ékszerdobozának tekinthető Éden-tó környezetét is szépítették. A városgazdálkodási iroda munkatársai sem tétlenkedtek, számos fejlesztést valósítottak meg, az intézményeket korszerűsítették, így például a központi orvosi rendelőt.

A közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően az önkormányzat több mint félezer embernek ad munkát – ismertette dr. Mokán István. Szót ejtett például a mezőgazdasági projektről, melynek termései a közétkeztetési intézményhez kerülnek, illetve amiből adományként kapnak a program résztvevői. A város az Anti úton egy önkormányzati boltot is nyitott, a felesleget – amit nem tudnak máshogy hasznosítani – ott értékesítik.

A fejlesztések ezekkel nem érnek véget, és – mint ahogy a városvezető fogalmazott – Sarkadot sikerre ítélték. Egyes pályázatok úgynevezett dedikált forrásokat tartalmaznak, melyek kizárólag a sarkadi járás településeinek rendelkezésére állnak, a térség egy komplex programmal lehatárolt. Hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) milyen fejlesztéseket tervez Sarkad, az a minap a képviselő-testület ülésén is szóba került.

A város 400 millió forintból egy inkubátorházat építene az Anti út környékén, illetve a városgazdálkodási iroda Sarkadkeresztúri úti telephelyét is rehabilitálná, egy csarnokot és egy komposztálót építenének oda. A városi piacot 60 millió forintból fejlesztenék – vásárcsarnokot építenének –, 40 millió forintból pedig a közétkeztetési intézményben dietetikus konyhát alakítanának ki, felújítanák a Gyulai úti általános iskolában a tálalókonyhát.

A közlekedésfejlesztési programon belül körforgalmat alakítanának ki a Gyulai út és az Anti út kereszteződésében, korszerűsítenék a Gyulai út bevezető és a Sarkadkeresztúri út kivezető szakaszát a 4219-es számú közút fejlesztése során.

A bölcsődei férőhelyek számát 48-ról 72-re bővítenék azzal, hogy egy vadonatúj épületet kapna egy 300 millió forintos beruházás eredményeként az intézmény a Petőfi és az Iskola utca sarkán. Az óvodai fejlesztésekre, eszközbeszerzésekre 100 millió forintot terveznek. Az Anti út környékén, a volt BÉKÖT helyén pedig városi sportcsarnokot építenének, erre 400 millió forintot költenének egy TOP-os pályázat során.

300 millió forintból rehabilitálnák a Kossuth kertet, a Táncsics teret – oda játszóteret is terveznek –, az Éden-tó környezetét is még szebbé tennék, korszerűsítenék a Béke sétányt, továbbá a polgármesteri hivatal mögötti területen is egy parkot alakítanának ki parkolókkal.

A környezetvédelmi infrastruktúrafejlesztések során a Gyulai út, Rákóczi utca, Kálvin tér által határolt területen megoldanák a belvízkérdést a Batthyány utca átépítésével, több rész leszakaszolásával, kotrásával és szivattyútelep építésével.

Korábban is nagy hangsúlyt fektetett a város a parkolók és a gyalogos átkelőhelyek létesítésére, ezek továbbra is tervben vannak. Parkolót építenének többek között a polgármesteri hivatalnál, a Gyulai úti általános iskolánál, az újteleki református templomnál. Az újabb zebrák pedig az újteleki városrészen, a volt Démász-iroda és a járási hivatal előtt kapnának helyet.

Hogy az egészségügyi alapellátást tovább fejlesszék, a központi orvosi rendelőben is folytatódhatnak a beruházások. 60 millió forintból magas tetőt kapna az épület a tetőtér beépítésével, a vizesblokkot is átépítenék, továbbá fogászati egységkészüléket vásárolnának más, nagy értékű eszközökkel együtt. A szociális alapszolgáltatások fejlesztése során 40 millió forintból a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ épületeit korszerűsítenék, gépjárművet szereznének be.

A szociális városrehabilitáció is folytatódhat Sarkadon: 200 millió forintból bérlakásokat építenének, valamint játszótér is a tervek között szerepel. Emellett 80 millió forintból úgynevezett szoft programokat valósítanának meg, erősítve a társadalmi együttműködést.

A TOP-on belül hamarosan újabb pályázati kiírások is megjelennek, Sarkad már azokra is készült, konkrét elképzelésekkel rendelkezik a turizmus és az energetikai beruházások terén. A TOP azonban csak egy a sok operatív program közül, a fejlesztési lehetőségek mindössze egy szelete – hangsúlyozta dr. Mokán István. Kiemelte, lesznek Leader-programok, magyar-román határon átívelő projektek, Nagyszalontával már azokra is készülnek a korábbi sikert követve.

– Beruházások sokasága várható Sarkadon a következő években, ezt az önkormányzati ciklust úgy zárná le a város 2019-ben, mint az európai uniós támogatással megvalósult fejlesztésekben leggazdagabb időszakot – összegezte dr. Mokán István.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Komoly sikerek elé néz Sarkad

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Sokkoló videó mutatja be, mi történhet, ha vezetés közben mobilozunk

Sokkoló videó mutatja be, mi történhet, ha vezetés közben mobilozunk

Ezután ezerszer is meggondolja majd, fontos-e azonnal válaszolni az smsre vagy lecsekkolni a Facebookot, ha ön a sofőr.

Fabábuként is felismerné a világhírű rendezőket?

Biztosan, ugyanis kap egy kis segítséget: az alkotókat ikonikus szereplőikkel összeolvadva ábrázolja egy amerikai képzőművész.

Rongyoljon át Sanghajon három percben!

Ezt megteheti a kattintás után következő videóval, mely igencsak látványosra sikerült.

Meleg volt a pite, de bajnokit nyert egy hónap után a Fradi

Majdnem eladta háromgólos előnyét a Ferencváros, a Honvéd feltámadt a meccs végére.

Csak megszorongatni tudta a Veszprém a Barcelonát

A magyar csapat továbbra is nyeretlen ebben a szezonban idegenben a Bajnokok Ligájában.

Újpest–Diósgyőr: micsoda meccs, nekik nyolc!

Parádés bulival búcsúzott angyalföldi albérletétől a lila-fehér gárda, a 92. percben egyenlített a Diósgyőr újonca.

La Liga: Messi a 94. percben büntetőből nyerte meg a meccset

La Liga: Messi a 94. percben büntetőből nyerte meg a meccset

A fordító Valencia a hajrában ráment a három pontra, aztán azt az egyet is elbukta • Iniesta is megsérült.

Hamiltoné a pole, a Red Bullnak esélye sem volt

Az angol megverte Rosberget, akinek az idén már egy sor második hely is elég a vb-címhez.

Hat gól, két piros lap, sima Vidi-győzelem Felcsúton

Gólgazdag mérkőzést láthattak a nézők a Pancho Arénában, a Paksnak nagyjából tíz percig volt esélye.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér