Jó gyakorlatok

2022.06.22. 10:11

Pályatanácsadói díjat nyert a megyei iparkamara

Interaktív és multimédiás támogató eszköz különdíjat nyert a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal keretén belül működő Euroguidance Magyarország Központ idén negyedik alkalommal hirdette meg a Euroguidance Pályatanácsadói Díjat. A pályázat célja, hogy jó gyakorlatokat gyűjtsön össze és fórumot biztosítson a pályatanácsadás során használt jó példák és eszközök népszerűsítésére.

beol.hu

Jellegzetes gondolatokat szedett csokorba a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a nyertes kisfilmjeiben. Olyanokat, amilyenekkel minden pályaválasztás előtt álló fiatal, szülő és tanár találkozik vagy éppen maga mond.

– Sokéves tapasztalattal a hátam mögött pillanatok alatt össze lehetett szedni a sztereotípiákat – mondta Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője. – Hányszor látjuk, hogy a szülő a gyermekeiben szeretné kiélni a meg nem valósult álmait és a fiatalnak azért kell jogásznak tanulnia, mert az apukájának, anyukájának erre nem volt lehetősége. Az általános és középiskolások sokszor vakon tapogatóznak, fogalmuk sincs, hogy milyen irányban szeretnének továbbtanulni. Ilyenkor kerülnek elő azok a szempontok, hogy mindegy, hogy hova, csak minél távolabb a szülői háztól. Vagy éppen Budapest a cél, mert az a lehetőségek és a bulihelyek tárháza. A tanárok sokszor büszkén emlegetik, hogy az ő osztályukból senki nem ment szakképzésre. Ez mind szép és jó elképzelés, de vajon akkor ki áll majd a kamasz mellett, amikor az rájön, hogy nem ilyen lovat akart. Amikor rádöbben arra, hogy a gimnázium nem az ő világa, esetleg nem bírja, amikor kiderül, hogy a jogász vagy orvosképzés nem olyan könnyű, mint amilyennek képzelte. Vagy amikor elvégezte az ajánlott, esetleg ráerőltetett iskolát, de nem tud elhelyezkedni a frissen szerzett érettségijével, diplomájával. Ilyenkor kell tudni irányt váltani vagy értelmesen eltölteni azt az időt, amíg újra lehet próbálkozni a felsőoktatással. A filmekben a humor oldaláról közelítettük meg az amúgy komoly témát. 

A kamara a pár perces videókban bemutatja az influenszert, akinek az élete azt sugallja, hogyan lehet semmi munkával sok pénzt keresni. Ez sokak álma ugyebár. De bemutatja az autószerelőt is, leszámol azzal a tévhittel, hogy mindenki nyakig olajos ruhában bütyköl. A mai autók javítása korántsem unalmas és monoton feladat, a számítógép bevonása már elengedhetetlen. A hibrid, illetve a villanyvezérlésű autók pedig a legkomplexebb tudást igénylik. Sokaknak fogalmuk sincs róla, mit csinál az ács, berzenkednek a női szabó szakmától, mert azt gondolják, naphosszat, éhbérért, egy levegőtlen teremben kell a gép felett görnyedni, holott egyre nagyobb divat újra egyedi ruhát terveztetni és varratni. Már ha találnak hozzá szakembert. Ugyanez elmondható a kárpitosról is. Ezeket a szakmákat egy-egy kisfilmben bemutatja a kamara, hogy a fiataloknak legyen fogalma arról, valójában mit választanak, ne csak az döntsön például, hogy a gyerek barátja, barátnője hova megy.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Német-Magyar Kamaránál is nyert már Szakképzési Díjra jelölést.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában