Csaba Gábor, a hivatalos vándor

2008. május 14. 14:32
Szülőföldjétől, Gyomaendrődtől majdnem húszezer kilométer távolságra, Ausztráliában él családjával Csaba Gábor. Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. A diplomata 2007 őszén költözött Canberrába, ahol néhány nap múlva át is adta megbízólevelét.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Csaba Gábor Csaba Gábor
A gyomaendrődi Csaba Gábor szülei bölcsességének, előrelátásának köszönheti, hogy már  gyermekkorában, hétévesen idegen nyelveket tanult. Előbb németet, majd angolt. Középiskolásként határozta el, diplomata lesz.

— A nyarakat külföldön töltötte a család, a 70-es és a 80-as években eljutottam Csehszlovákiába, az NDK-ba, Bulgáriába és Romániába. Mindez hozzájárult a világ iránti kíváncsiságom felkeltéséhez — sorolta a diplomatakarrier előzményeit a fiatalember, akit mindig érdekelt a történelem. A Kiss Lajos Gimnázium diákjaként, a pályaválasztás éveiben derült ki számára, hogy létezik egy diplomatákat képző, nemzetközi kapcsolatok szak a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen, ahova ráadásul a történelem mellett másik kedvenc tantárgyából, matematikából kellett felvételizni.

— Ekkor született meg bennem az elhatározás, hogy a hivatásos vándorok, vagyis a diplomaták életútját válasszam. A fővárosi éveket megszakítva, egy évet Mainzban töltöttem a Mercedes-Benz helyi lerakatánál gyakornokként, egy közgazdász hallgatók számára kitalált csereprogramban. Diplomásként, amerikai ösztöndíjjal eljuthattam a washingtoni Georgetown Egyetemre, ahol az akkor ott tanító Madeleine Albright volt külügyminiszter kezei között két további évet tölthettem a diplomáciai pályához szükséges ismeretek elsajátításával. 1995-ben kezdődött számomra az igazi munka a Külügyminisztériumban. Később a washingtoni magyar nagykövetség külpolitikai elemzője lettem, oda már feleségemmel, Edittel utaztam, akivel a Külügyminisztériumban ismerkedtem meg, miután hazatért finnországi külszolgálatából — sorolta Csaba Gábor. Öt év után tért haza, hogy betöltse a Külügyminisztériumban az amerikai főosztály helyettes vezetői posztját.

— A Magyarországon töltött újabb öt év Flóra és Gréta születése miatt marad meg kitörölhetetlenül emlékezetemben — mondta büszke édesapaként. Az elmúlt években kevesebb időt töltött Gyomaendrődön családjával. De elárulta, mit jelentenek számára a gyomaendrődi kötelékek.

— Életem legszorosabb barátságai közül több otthon köttetett. Egész életre szóló példákat láttam emberségből, tisztességből, s mindez ma is erőt és tartást ad nekem.

Új-Zélandra is akkreditálták Csaba Gábort, ahol nincs külön magyar nagykövetség. Az elmúlt hónapokban ott is járt, de eljutott Sydneybe, Melbourne-be, Perth-be, Brisbane-be.

— Nincs olyan alkalom, hogy ne mesélnék Gyomaendrődről, a Körösök vidékéről, és ne ösztönözném az ausztrálokat, hogy magyarországi utazásaik során látogassanak el Békés megyébe.  Nagyon jó látni, milyen színvonalú magyar néptáncegyüttesek működnek ma is Ausztrália-szerte, és mekkora közösségteremtő és -megtartó ereje van magyar kultúránknak az óhazától ilyen messzeségben is.

Clintontól dedikált kötetet őriz a könyvtárában
Amikor Magyarországon tartózkodik Csaba Gábor, gyakran ellátogat Gyulára, nagybátyjához. Egyébként is közel áll szívéhez a kisváros, hiszen ott született és töltötte élete első négy évét.

— Szabadságunk nagy részét Gyomaendrődön töltjük a Templom-zugban, szüleim nyaralójában. A vizet nagyon szeretem, sokat úszom, időnként kajakozok, kenuzok a holtágon. Öcsémmel a gyomai teniszpályát is meglátogatjuk, ahol gyermekkorunk nagy részét töltöttük. Canberrában is sok időt töltök a vörös salakon az ausztrál külügyi vezetőkkel és nagykövet kollégáimmal. Bár elsősorban szórakozásról van szó, a tenisz a munka részét is képezi, hiszen jól szolgálja a diplomáciában különösen fontos kapcsolatépítést.

Hobbijaim között említhetem még az olvasást, a zenehallgatást, a filmet és a színházat. Napjainkra a gyerekek könyvtára is tetemes méretűre nőtt. A feleségemmel szép könyvgyűjteményünk van, sok a történelmi és diplomáciai kötet. Az amerikai politikáról és történelemről szóló munka. Féltve őrzöm a korábbi amerikai elnökök, Carter, Ford, George Bush és Clinton angol nyelvű, dedikált önéletrajzait. 

Clinton elnökhöz különleges személyes élmény is fűz, ugyanis közvetlenül 1993. január 20-ai elnöki beiktatása előtt — ahogyan ez az Egyesült Államokban szokás — eljött alma materébe, a Georgetown Egyetemre, ahol én is kezet rázhattam vele.

Izgalmas kaland a család számára két kicsi lánnyal az ausztráliai életforma
Fiatalon, 39 évesen érte Csaba Gábort a megtiszteltetés, hogy nagykövetként dolgozhat a nemzetközi kapcsolatok erősítésén. 2007 szeptemberében egy magyar, kisgyerekes család landolt a canberrai repülőtéren.

— Feleségem számára ez az életforma nem újdonság. Új kihívás viszont, hogy ezúttal két kicsi lánnyal vágtunk bele ebbe az izgalmas kalandba. Hogy a gyereknevelést családjainktól ennyire messze megoldhassuk, hoztunk magunkkal egy magyar segítőt, aki dajkaként él velünk. Így Edit is aktív részese a helyi diplomáciai életnek, és velem tart távolabbi útjaimon. S kedvünket tovább javítja, hogy rengeteget süt a nap — avatott be hétköznapjaikba a családfő.

Canberra a maga 330 ezres lakosságával, más fővárosokhoz képest, kicsi, ám kisgyermekes családok számára ideális. Rengeteg a zöld, nincsenek forgalmi dugók, és a város tele van remek játszóterekkel.

— Természetesen magyar családként élünk Canberrában is. Az összes magyar ünnepet és hagyományt megtartjuk, követjük. Legutóbb, húsvétkor, kislányaink a kertben találták meg első, itteni csokitojásaikat és nyuszijaikat. Helyi érdekesség, hogy az ausztrálok közül többen az ide, a 19. században mesterségesen betelepített és az országban hatalmas pusztítást okozó mezei nyulak helyett a bilbyt, egy itt őshonos, a nyúlhoz hasonló erszényes fajt ünneplik húsvétkor. Valamelyik bokor tövében Flóra és Gréta is talált ilyet.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Csaba Gábor, a hivatalos vándor

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Egyszerűen képtelen felejteni egy ausztrál nő

Rajta kívül még 60-80 ember szenved a világon a hipermnézia nevű rendellenességben.

Megtalálja a mérgeskígyót a képen?

Sok múlhat ezen a könnyed kis képrejtvényen.

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Real Madrid: CR, Bale, Kroos, Pepe és Ramos sem játszik ma

Real Madrid: CR, Bale, Kroos, Pepe és Ramos sem játszik ma

Zidane pihenőt adott Ronaldónak és Kroosnak. Visszatérhet viszont Raphaël Varane.

Chernomaz szerint a fegyelmezettség szólt Dél-Korea mellett

„Dél-Koreában talán már befejeződött a generációváltás, aminek mi még most érünk a végére.”

Hátsó füves: edző a Fradiból, gólbika az erőműből – a két Böde madocsai királysága

Dániel a szülőfalujában búcsúkor csősznek, hétvégénként trénernek áll. István bátyja azért megmondja neki, ha kell...

Barca: a védő a Juve ellen játszotta utolsó meccsét, távozik?

Állítólag Jérémy Mathieu és Luis Enrique csúnyán összeveszett a Juventus elleni BL-meccs szünetében.

Milyen kapcsolat van a főemlősök párválasztása és a Premier League között?

A sport hozzásegíti az embert ahhoz, hogy kiélje a benne lakozó „állati ösztönöket”.

NB I: Kassai Viktor vezeti a DVTK–Vasast – bíróküldés

A Magyar Labdarúgó-szövetségben elkészítették a 29. forduló játékvezetői küldését.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér