Hírek

2007.05.29. 17:18

Júniusban találkozik Gyurcsány és Fico

Június 18-án, Pozsonyban találkozik egymással Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök. A megbeszélésre a visegrádi országok csúcstalálkozóján kerül sor. Korábban a két kormányfő között nem jött létre személyes találkozó.

BAMA

"A két fél gyökeresen másként látja a szlovákiai magyarellenes atrocitások hátterét, mozgatórugóit. Csak akkor van értelme egyeztetni, ha sikeres lehet a találkozó, ehhez azonban még több időre és munkára van szükség. Összeveszni nincs értelme, egymást kioktatni még kevésbé” – hangsúlyozta tavaly ősszel Gyurcsány Ferenc.

A két ország kapcsolatát azonban továbbra is beárnyékolják a kormánypárti Ján Slota magyarellenes kirohanásai. Robert Fico pártjának, a Smernek tagságát ugyanezen okok miatt az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) is felfüggesztette, s mert a szlovák kormányfő azóta is kitart Slota mellett, a felfüggesztést a közelmúltban meghosszabbították. Ján Skoda szlovák külügyi szóvivő hétfőn azt mondta, hogy a magyar és a szlovák miniszterelnök kétoldalú megbeszélésének napirendjén szerepel majd a határon átnyúló együttműködés kérdése és a lerombolt Ipoly-hidak újjáépítésének terve is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!