Hírek

2007.05.25. 18:53

Rendőrerőszak: marad a hallgatás

Nemzetbiztonsági szál, sürgős DNS-vizsgálat, hazug rendőrök és áldozat – fél- és hamis információk garmadája kering a nemi erőszakkal vádolt rebiszesek és a megerőszakolt lány körül.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Tegnap ismét munkába állt a rendőrség belső ellenőrző szolgálata. A mobil egységek kollégáikat vizsgálják.
[/caption]Nem készült el pénteken annak a DNS-vizsgálatnak az eredménye, mely egyértelműen bizonyíthatná: valóban az előzetes letartóztatásba helyezett rendőrök követtek el nemi erőszakot egy fiatal lányon Budapest belvárosában. Mint kiderült, valószínűleg a hírlapi kacsa volt az a felvetés, mely szerint a vizsgálati eredményeket péntekig közzéteszik: Tuza Péter, a megerőszakolt lány ügyvédje állítja, az ügyészségen sem tudnak a pénteki határidőről.

Mindezek ellenére az ügyvéd állítja: több olyan bizonyíték áll rendelkezésre, mely bizonyítja a letartóztatott rendőrök bűnösségét. Hogy mik is ezek, nem árulta el: azt mondta, ezeket a bizonyítási eljárás során használják majd fel, és az ügyészség dolga, hogy a nyilvánosság elé tárja, bár mint mondta, védence révén számos további információval rendelkezik. „Nem szeretném, ha ezek az információk a gyanúsítottak tudomására jutnának” – tett ugyanakkor hozzá új szempontot a hallgatás okaihoz Tuza Péter.

A megerőszakolt lány, Zsanett szintén hallgat, bár lapinformációk szerint a gyanúsítás óta „komoly összeget” is ígértek neki egy exkluzív nyilatkozatért. Az elterelés azonban napok óta folyik a sajtóban: több olyan cikk is megjelent, melyek azt sugallták, a lány csak „kitalálta az egészet” – a letartóztatott rendőrök ugyanis továbbra is tagadják, hogy hozzányúltak volna a lányhoz, mindössze annyit vallanak be, hogy hazakísérték. Egy bulvárlap pénteki cikkében egyenesen azt állította, hogy a hallgatás és titkolózás oka a történet nemzetbiztonsági szála: e szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) még a feljelentés előtt tudomást szerzett az ügyről, és valamilyen – nem ismertetett – módon kapcsolódott az esethez. Ezt a Nemzetbiztonsági Iroda vezetője, Buzálné Szabó Mária határozottan cáfolta, kijelentve: ez a verzió teljes egészében a fantázia szüleménye.

Ugyanakkor tény az is: az érintett rendőrök többsége végül nem veti magát alá a hazugságvizsgálatnak, egyedül egy, bűnsegédlettel vádolt rendőr kíván a poligráfos kérdésekre válaszolni. Emlékezetes: letartóztatásukkor a rendőrök mindannyian azt közölték, kifejezetten kérik a hazugságvizsgálatot, korábban azonban az egyik erőszakkal vádolt rendőr már visszalépett, pedig egy kivétellel senki nem jelezte a vizsgálatban való részvételi szándékát. A visszakozást Soltészné Nagy Katalin, az egyik gyanúsított ügyvédje azzal magyarázta, védence jelenlegi lelkiállapotában nem lenne eredményes a vizsgálat. Az Index internetes újság szakértője szerint a zaklatottság nem befolyásolja érdemben a teszt eredményét.

Somfainé Vajda Ágnes, egy másik gyanúsított ügyvédje szerint a megoldást a vélt tettesek és a lány mobiltelefonjainak cellainformációiban kell keresni: e szerint ezek az adatok pontosan tanúsítják, ki hol tartózkodott a bűncselekmény éjszakáján. A Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) öt rendőre jelenleg előzetes letartóztatásban van: kettejüket nemi erőszakkal, hármójukat bűnsegédlettel gyanúsítanak. Az áldozat, egy fiatal lány vallomása szerint május elején az őt igazoltató rendőrök egy mellékutcában megerőszakolták őt, végül húszezer forintot is elvettek tőle.

Civil ruhások ellenőrzik az egyenruhás állományt

A rendőrök által elkövetett jogsértések kiszűrése, visszaszorítása érdekében péntektől ismét megkezdte működését a rendőrség mobil ellenőrző egysége. Az egység tagjai több csoportban, az ország bármely pontján, bármely időszakban végrehajthatnak ellenőrzéseket. A gyakorlatban megjelenhetnek bárhol, bármelyik egységnél, és akár közterületen, a közvetlenül intézkedő rendőr munkáját is ellenőrizhetik. A csoport tagjait a budapesti, a Pest megyei és az országos rendőr-főkapitányság állományából állították össze – az ellenőrök civil ruhában és autóval közlekednek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!