Hírek

2007.05.24. 06:00

Egy nappal később küldtem el adóbevallásomat

Olvasónk a határidőt követő napon adta postára személyi jövedelemadó bevallását. Tart tőle, hogy komoly bírsággal sújtják majd, holott ő a feladásban akadályoztatva volt. Mire számíthat?

BAMA

Az adójog-szabályok szerint valóban bírságra számíthat az, aki késve küldi el az adóhatóságnak adóbevallását. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Sőt, a hibátlan bevallás késésénél még az is jobb, ha hibás bevallás érkezik be, de időben. A rendelet szerint 100 ezer forintig terjedő pénzbüntetést kaphat a késedelmeskedő állampolgár.

Ha a bevallás postázásában komolyan akadályoztatva voltunk, méltányossági, úgynevezett igazolási kérelmet nyújthatunk be a dokumentum mellé. Ebben felsorakoztathatjuk indokainkat, hogy miért késtünk. Az okoknak ésszerűeknek kell lenniük. Például kórházban voltunk, hosszabb ideig külföldön tartózkodtunk, balesetet szenvedtünk, stb. Azt viszont valószínűleg nem fogadják el, hogy mondjuk a határidő előtti utolsó két napon vidéken voltunk, és ezért nem tudtuk postázni a bevallást. Ilyenkor felmerülhet a kérdés: miért halasztottuk az utolsó pillanatra ezt a teendőt? Hiszen már hónapokkal ezelőtt ismertük a határidőt.

Hiába háríthatjuk a felelősséget könyvelőnkre, még akkor is, ha valóban ő a ludas. (Nem készítette el időben a dokumentumot.) Személyi jövedelemadója bevallásáért mindenki személyesen felelős. Az esetleges bírságot tehát nekünk kell kifizetnünk. Más kérdés, ha a könyvelő hanyag munkája miatt kárunk keletkezett. Ekkor a vele kötött polgárjogi szerződés alapján követelhetjük, hogy kártalanítson minket.

Nem eszik olyan forrón a kását – mondták az APEH ügyfél-tájékoztatójánál. Egynapos késedelem miatt az adóhatóság nem fog bírságot kiszabni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!