Hírek

2007.05.23. 16:51

Kuruzslás élő adásban

Nem csupán arcátlannak, hanem kifejezetten kártékonynak tartom azt a betelefonálós műsort, amellyel az egyik kereskedelmi csatorna rukkolt ki. A nyílt színi kuruzslás a Jóslás Klárival! címet viseli.

Stanga István

Nem olyan régen írtam arról, hogy szinte mindegyik kereskedelmi televízió megpróbál lenyúlni bennünket ilyen-olyan, többnyire rendkívül primitív ál-fejtörős műsorokkal. Akkor még nem tudtam, hogy ez a módszer (adjunk fel egy, a leghülyébb ember számára is másodpercek alatt megfejthető kérdést, aztán várjuk, hogy minél többen tárcsázzák az emelt díjas telefonszámot) akár korrektnek is tekinthető ahhoz képest, amivel az egyik kisebb kereskedelmi csatorna rukkolt elő.

Az általuk élőben sugárzott műsor a „Jóslás Klárival!” címet viseli. Képzeljenek el egy öregecske nőt, aki egy baromi ronda terítővel borított konyhaasztalnál ül, előtte egy pakli kártya, s arra biztatja Önöket, hogy minél gyorsabban telefonáljanak, ha meg akarják tudni, mit is hoz a jövő, s ha szeretnék, hogy a problémáik megoldódjanak. Közben még olyan bölcsességekkel is szórakoztat bennünket, hogy nem véletlen a mondás, miszerint „benne van a pakliban”, ugyanis a kártya mindent elárul. Azt nem hangsúlyozza (igaz, a képernyő alján ott áll), hogy egy-egy hívás 240 forintjába (+ÁFA) kerül a szerencsétleneknek.

S hogy miért tartom felháborítónak (sőt, akár büntetendőnek) mindazt, ami történik? Nos, addig talán rendben is van a dolog, míg valaki a jelenlegi és jövőbeli párkapcsolatáról, majdani anyagi helyzetéről, stb. érdeklődik. Itt ugyanis bármit hall (férfi vagy nő áll a házhoz, nagy halom pénzhez jut nem olyan sokára, és így tovább), annak nincs különösebb következménye. S talán az is belefér, amikor egy idős asszony arra kíváncsi, vajon a veje nőügye tart-e még (aztán megtudja, hogy már nem, sőt, a nő hagyta őt a vőt).

Ismétlem, ez még elmegy, végtére is ha valakinek megér közel háromszáz forintot, hogy a kártyák kirakása után halljon valami „bölcsességet”, ám legyen. Az azonban, aminek magam is fültanúja voltam, nem csupán a pofátlanság csúcsa, hanem közönséges bűncselekmény (még akkor is, ha esetleg a Btk. nem tartalmazza), amelyre oda kellene figyelnie az illetékeseknek, így például az ORTT-nek is.

Nos, a május 23-i, szerda délutáni élő adásban egy hölgy azért telefonált , hogy tanácsot kérjen: vajon meg kell-e műtetnie a pajzsmirigyét, amint azt az orvosok tanácsolták neki, s amit ő nem nagyon szeretne, vagy elég, ha az öngyógyítás módszerét  választja. S mi a válasz? Nem, nem az, hogy higgyen az orvosoknak, és még csak nem is az, hogy az ilyesmivel kapcsolatban nem (sem) ad útmutatást a kártya. Ehelyett érkezik a megnyugtatás: jól van, ahogy van, bár teljesen egészséges nem lesz, de az öngyógyítás eredményes.

Azt gondolom, kevés kártékonyabb műsort láttam ezidáig magyar televízióban, mint ez. Jó lenne, ha a médiahatóság erre is felfigyelne, nem csupán arra, ha valahol elhangzik egy szaftos káromkodás. Egyébként már arra sem hivatkozhatnak, hogy nem tudtak róla. Mert most szóltam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!