Közélet

2007.05.20. 20:50

Veszélyes játékok gyereknapra

A közelgő gyermeknap alkalmából sokan vásárolnak játékot az ünnepelteknek. Meg kell nézni azonban mivel örvendeztetjük meg szeretteinket, hiszen a játékok és a műszaki cikkek előkelő helyen állnak a veszélyes termékek listáján.

BEOL

Az uniós országok fogyasztóvédelmi hatóságai a Rapex elnevezésű tájékoztató hálózaton keresztül értesítik egymást a veszélyes termékekről. A bejelentések száma meredeken nőtt: 2003-ban még csak 67, 2006-ban viszont már 924 esetet regisztráltak. Magyarország, fiatal uniós tagsága ellenére — 140 bevont veszélyes termékkel — második helyen áll a legtöbbet jelentők listáján. Ennél több jelzés (144) csak Németországból futott be. Hogyan mehetünk vásárláskor biztosra? A fogyasztóvédők azt tanácsolják, ne az ár legyen az elsődleges szempont. Sőt, váljon gyanússá, ha valami túlzottan olcsó!
— Csak olyan terméket vegyünk, amelynek címkéjén feltüntetik az áru megnevezését, forgalmazóját, származásának helyét és adnak hozzá magyar nyelvű használati-kezelési útmutatót — hangsúlyozta Sarkadi László.
A fogyasztóvédelmi főfelügyelőség honlapján (www.fvf.hu) több száz veszélyes áru adatait találhatjuk meg. Ezeket azért kellett kivonni a forgalomból, mert égési sérüléseket, mérgezést, fulladást vagy épp áramütést okozhattak volna felhasználójuknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!