Hírek

2007.05.19. 17:19

Fejetlenség a szülészeteken

Fejetlenség alakult ki a szülészeteken és nőgyógyászatokon, amit súlyosbít a Központi Honvéd Kórház ilyen osztályának áthelyezése a heteken belül bezárandó Szabolcs utcai kórházba.

Bánky Bea

„A szülészeti-nőgyógyászati osztály június elsején megszűnik” – közölték péntek reggel a Honvéd Kórház érintett dolgozói előtt, értesült lapunk. A 25 ágyas osztályon már jövő hét szerdától nem fogadnak kismamákat, nőgyógyászati pácienseket. A szakorvosoknak, nővéreknek pedig felajánlották: átköltözhetnek a Szabolcs utcai kórház épületébe, annak 40 ágyas osztályán dolgozhatnak – amíg júliusban lakat nem kerül az ott működő Országos Gyógyintézeti Központra (OGYK) is.

A 21 milliárd forintból felújított, nemrég átadott új szárnyban alig két hónapja, egyágyas, komfortos szülőszobákkal és modern műszerekkel működő szülészetet-nőgyógyászatot ekkorra már szétverik, hogy az OGYK kardiológiai osztályának igényeire szabják.

A márciusban az egykori Tisztikórházból átköltözött mintegy ötven orvos, szakdolgozó újból szedheti a sátorfáját és egy olyan kórházban dolgozhatnak tovább, amely heteken belül szintén bezár. Ráadásul az ottani körülmények finoman szólva nemhogy az EU előírásoknak nem felelnek meg, de a múlt század követelményeinek sem: nincs orvosi szoba, az épület állaga erősen leromlott, egyes orvosoknak azt tanácsolták, hagyják otthon a pénztárcájukat, mert a bezárhatatlan szekrényekből kilophatják.

Nyár végére kialakul a négy állami kórház (Honvéd, MÁV, BM, OGYK) összevonásából születő Állami Egészségügyi Központ (ÁEK), amely az előbbi két intézmény telephelyén működne, utóbbi kettőre pedig hónapokon belül lakat kerül. A Központi Honvéd Kórház önmagában gyakorlatilag elveszti kórház rangját, hiszen ez a megnevezés a törvény szerint kizárólag azokat az intézményeket illeti meg, amelyekben a négy alapszakma (belgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat, sebészet, szülészet-nőgyógyászat) mindegyike megtalálható.

A MÁV-ban működne a 95 ágyas szülészet-nőgyógyászat, ami nagy kapacitásnak számít, azonban a térség egészét tekintve a Budapesten és az agglomerációban élő kismamáknak már nem sok szülőágy marad. A kórházátalakítás egyik legnagyobb vesztese ugyanis ez a terület: a Margit kórház szülészete csupán öt ággyal működik, a Nyírő Gyula, az Újpesti és a Rókus kórházakban már megszűnt a szülészet, a Schöpf-Merei sem kap állami támogatást, a BM, a Honvéd és a Szabolcs utcai kórház osztályainak bezárásával kritikus helyzet alakulhat ki. Ráadásul a bizonytalan helyzet miatt főként a fiatal és családos orvosok már elhagyták az országot, így ebben a szakmában is orvoshiány alakulhat ki.

A Magyar Honvédség Honvéd Egészségügyi Központjának megbízott parancsnoka, Németh András megerősítette lapunknak: a két telephelyes elhelyezés miatt át kell költöztetni a szülészet-nőgyógyászati osztályt, de a 95 ágyas részleg végleges helyet kap a jelenlegi MÁV-Kórház területén, a Podmaniczky utcában. Az épületben felújítás szükséges, amely csak nyár végére fejeződik be, ezért kell először az OGYK-ba költöztetni a részleget. A Honvéd Kórház sürgősségi betegellátó osztályán előfordulhat olyan eset, amikor azonnal nőgyógyászati beavatkozásra lehet szükség az operáció során.

A tábornok ennek kapcsán elmondta: mérlegelniük kellett, mely osztályok nélkülözhetetlenek a sürgősségi ellátáshoz, ezért döntöttek úgy, hogy kardiológiai osztályt alakítanak ki a Honvéd kórház új szülészete helyett, de ügyeleti rendszerben megoldható a nőgyógyászok foglalkoztatása a Róbert Károly körúti telephelyen is. „Az ÁEK-ban 2 telephelyen nyilvánvalóan kevesebb emberre lesz szükség, de törekszünk arra, hogy a lehető legtöbb orvost és szakdolgozót megtartsuk” – tette hozzá Németh András.
 
keretes: A Kútvölgyit akarja „bekebelezni” a János Kórház
Alkotmánybírósághoz fordul a Semmelweis Egyetem (SE), ha a főváros elveszi Kútvölgyi klinikai tömbjét. A Szent János kórház aktív ellátási „lelkét”, a manuális szakmákat Horváth Csaba főpolgármester-helyettes és Havas Szófia, az egészségügyi bizottság alelnöke a János tőszomszédságában fekvő épületbe álmodta. A megvalósításhoz Demszky Gábor levélben kérte Gyurcsány Ferenc közbenjárását. A miniszterelnököt azonban megkereste Tulassay Tivadar is, a SE rektora is, aki leszögezte: az egyetem közfeladatot lát el, mindaddig, amíg ezt jogszerűen teszi, nincs ok arra, hogy elvegyék az intézményt.

Márpedig ezt erősíti meg, hogy 60 ággyal a Kútvölgyibe álmodták a szakértők a felszámolás alatt álló Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet betegeinek helyét, ráadásul hosszú távú nemzetközi szerződések is kötik az intézményt az oktatási tevékenység folytatására. Stubnya Gusztáv, a SE stratégiai főigazgatója jogi szempontból is kizártnak tartja, hogy eleget tegyenek a főváros akaratának, hiszen az egyetemi autonómiát az Alkotmány szavatolja.

Havas Szófia szerint a főváros kizárólag az épületre tart igényt. A főváros tervei szerint a belgyógyászati, az ápolási, a krónikus és a rehabilitációs részleg maradna a János kórház területének alsó részén. A kórház felső részét, ahol jelenleg a traumatológia is működik, eladnák. Pokorni Zoltán (Fidesz) szerint a János Kórházat bezsúfolni a Kútvölgyibe „kicsit necces”. A főváros nem fejleszteni akar, hanem mástól elvenni – véli Pesti Imre, a főváros egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke. A szakpolitikus szerint ez nemcsak szakmai, hanem erkölcsi aggályokat is fölvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!