Hírek

2007.05.17. 18:47

Állami vagyon a kirakatban

Folytatódik az állami tulajdon értékesítése: eladó lesz többek között a Szerencsejáték Zrt., a Nemzeti Színház Zrt. és a Tokaj Kereskedőház is. A Fidesz szerint ez egyenlő az ország kisemmizésével.

Takács Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Megeshet, hogy a parlamenti vita során a listából egy-egy nagy „nevet” beáldoz a kormány, mint ahogy ez a Szerencsejáték Zrt. esetében már többször is történt
[/caption]A Pénzügyminisztérium honlapján közzétett törvénytervezetből kiderül: a közeljövőben értékesíthető lesz többek között a Szerencsejáték Zrt., a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. és a Nemzeti Színház Zrt. is. A tervezet szerint az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-ben megszűnik a 25 százalék plusz egy szavazatnyi tartós állami tulajdon, hasonlóan a Hochtief-csoport birtokában lévő Budapest Airport Zrt.-hez. A Magyar Villamos Művek Zrt.-ben a 99 százalékos állami tulajdon 75 százalék plusz egy szavazatra csökken, így több mint 24 százaléknyi részvény eladhatóvá válik. Ugyancsak eladó lesz a Magyar Posta Zrt. közel 25 százaléka, de a Tokaj Kereskedőház is értékesíthetővé válik a jelenlegi 99 százalékos tartós állami tulajdon megszűnésével.

A Pénzügyminisztérium tervezete szerint összevonják az Állami Privatizációs Zrt.-t, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot és a Nemzeti Földalapot. A cél, hogy átláthatóbb legyen a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás. A tanács és a vagyonkezelő szervezet működését a 11 tagú ellenőrző bizottság felügyelné, amelynek elnökét az Állami Számvevőszék javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és hívhatja vissza a tervezet szerint. Az ellenőrző bizottságba egy-egy tagot delegálhatnak a parlamentben képviselőcsoporttal rendelkező pártok, valamint az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkaadói oldala. A törvénytervezet most kerül a kormány elé, és feltehetően még a nyári szünet előtt elfogadja a parlament.

A Népszabadság szerint azonban könnyen megeshet, hogy az előző évekhez hasonlóan a parlamenti vita során a listából egy-egy nagy „nevet” beáldoz a kormány, mint ahogy ez a Szerencsejáték Zrt. esetében már többször is megtörtént. A tervezet napvilágra kerülése után mindenesetre a Fidesz arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza az újabb privatizációkról szóló javaslatát. Ezt Márton Attila, az ellenzéki párt gazdasági kabinetjének tagja jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján. A fideszes politikus szerint a kormány egy utolsó privatizációs hullámmal „ki akarja semmizni” Magyarországot, hiszen olyan stratégiai vállalatok, mint például a Magyar Villamos Művek vagy az Állami Autópálya Kezelő eladását tenné lehetővé, amelyek privatizációja sérti az ország és az emberek érdekeit, és jóvátehetetlen károkat okoz a gazdaságnak. Hozzátette: a kormány nem az emberek, hanem külföldi befektetői csoportok érdekeit tartja szem előtt.

Ezt a törvényjavaslatot és Magyarország kisemmizését a Fidesz semmilyen körülmények között nem támogatja, hanem azt szeretné, hogy a közszolgáltatások ne romoljanak tovább és az állam lássa el ezeket a feladatait – jelentette ki Márton Attila. A fideszes politikus úgy vélte: a stratégiai vállalatok eladásával különösen a kistelepülésen élők kerülnek majd kiszolgáltatottabb helyzetbe a növekvő energiaárak, a drágább tankönyvek, az újabb postabezárások és a drágább utazás miatt. Márton Attila aggasztónak nevezte, hogy a kormány elképzelései szerint megszűnne az Állami Privatizációs Vagyonkezelő Zrt., a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Nemzeti Földalap is. Szerinte ezzel teljesen átláthatatlanná tennék a még meglévő vagyoni kört.

Eladó

Szerencsejáték Zrt.,

Regionális Fejlesztési Holding Zrt.,

Nemzeti Színház Zrt.

Állami Autópálya Kezelő Zrt.

Budapest Airport Zrt. negyede

Magyar Villamos Művek Zrt. negyede

Magyar Posta Zrt. negyede

Sportlétesítmények Vállalat Zrt. háromnegyede

Tokaj Kereskedőház

Nemzeti Tankönyvkiadó negyede

Herendi Porcelánmanufaktúra negyede

Nem eladó

Magyar Államvasutak Zrt.

Győr-Sopron-Ebenfurti Vasúttársaság fele

Államadósság Kezelő Központ Zrt.

Erdőgazdaságok

Szerencsejáték Zrt.,

Regionális Fejlesztési Holding Zrt.,

Nemzeti Színház Zrt.

Állami Autópálya Kezelő Zrt.

Budapest Airport Zrt. negyede

Magyar Villamos Művek Zrt. negyede

Magyar Posta Zrt. negyede

Sportlétesítmények Vállalat Zrt. háromnegyede

Tokaj Kereskedőház

Nemzeti Tankönyvkiadó negyede

Herendi Porcelánmanufaktúra negyede

Nem eladó

Magyar Államvasutak Zrt.

Győr-Sopron-Ebenfurti Vasúttársaság fele

Államadósság Kezelő Központ Zrt.

Erdőgazdaságok Megeshet, hogy a parlamenti vita során a listából egy-egy nagy „nevet” beáldoz a kormány, mint ahogy ez a Szerencsejáték Zrt. esetében már többször is történt -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!