Közélet

2007.05.09. 18:18

Nehezen viselik a főiskolások a megnövekedett terheket

Felbolydult méhkasra emlékeztet néhány napja a békéscsabai főiskola. A diákok nagy része nem tudja, miként gazdálkodja majd ki a drágább busz- és vonatbérleteket.

K. E. - P. G.

A békésszentandrási Csekő Tibornak áprilisban még 4290 forintba került a Békéscsabáig szóló havibérlet, ettől a hónaptól viszont ugyanezért már 11 ezer 700 forintot kellene fizetnie.

— Nyáron dolgozni fogok, s igyekszem minden szociális és ösztöndíj-lehetőséget megragadni — mondta az ugyancsak elsőéves pénzügy szakos fiatalember, amikor arról kérdeztük, miként boldogul majd a megemelkedett költségekkel. A vonatközlekedés sem lett olcsóbb a főiskolások számára. Katinak — aki Mezőkovácsházáról jár be a megyeszékhelyre — közel négyszeres árat, 2240 forint helyett 8780 forintot kell adnia a vasúti bérletért.

— A MÁV- és a Volán-tarifák díjainak egységesítése a személyszállítás átfogó reformjának részeként történt meg. Átlagosan 17 százalékos növekedésről beszélhetünk — tudtuk meg Kavalecz Imrétől, a MÁV sajtószóvivőjétől. Az emelés, amely elsősorban a diákokat érinti, egyes esetekben alacsonyabb, máskor magasabb mértékű.

Persze a közlekedés mellett számos egyéb költség is terheli a diákokat. 
A másodéves személyügyi szervező szakos Erdős Artúr a Heves megyei Andornaktályáról érkezett a megyeszékhelyre. Minden héten hazajár, besegít a családi vállalkozásba.

— Apunak segítek, amiért pénzt kapok, emellett zsebpénzzel is ellátnak, havonta 50 ezer forinttal. A 8000 forintos ösztöndíjjal és a lakhatási támogatással együtt ebből a pénzből kijövök — mesélte.

Kecskeméti Tímea, a Tessedik Sámuel Főiskola Gazdasági Főiskolai Karának másodéves személyügyi szervező szakosa, a hallgatói önkormányzat elnöke vázolta a kar által nyújtott lehetőségeket. Tanulmányi ösztöndíjat 6500—21 000 forint, szociális támogatást 6000 és 23 300 forint közötti összegben kaphatnak a fiatalok. Emellett lakhatási támogatás címen 6000 forint, kiegészítő ösztöndíjként pedig 8000 forint támogatásban részesülhetnek. Tímea például költségtérítéses képzésen szerzi diplomáját, ami félévenként százezer forint.

— Diákhitelt vettem fel, havi 21 ezer forintot, emellett a szüleim támogatnak. Nem könnyű kigazdálkodniuk — mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!