Hírek

2007.05.12. 04:28

Mindig nézzük meg a lejárati időt!

Olvasónk egy karton akciós joghurtot vásárolt egy nagy áruházban. A szavatossági dő aznap kárt le, így egy kivételével dobhatta ki a kukába szerzeményét. Mit lehet ilyenkor tenni?

Rados Virág

A nagy áruházak gyakran élnek ezzel a trükkel – mondta el Magdus Ágnes, a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezető főtanácsosa. Az igaz, hogy nem szabad kitenniük a polcokra olyan termékekekt, amelyeknek lejárt a szavatossági idejük. De az is megfelel a szabályoknak, ha olyan árut raknak ki, amelyiknél mondjuk másnap jár le az idő.

Azon a napon, amikor egyetlen nap választja el a terméket a szavatossági idő lejártától, kirakják az összes ilyen árut, és akciósan adják. A vásárlók megörülnek az árleszállításnak, és jól felpakolnak a termékből. A takarékosság feletti ujjongás azonban hamar alábbhagy, amikor másnap vagy később észreveszik: az akciós tejföl savanyú, az olcsó tej darabos, a jutányos árú joghurt ehetetlen.

Az eljárás nem tisztességes, de a hatóság, az élelmiszer-ellenőrök nem tehetnek semmit. Hiszen másnapra biztosan eltűnik a polcokról a lejárt szavatosságú áru. A kereskedő, ha szerencséje volt, jó részüktől, ha nem az egésztől, már előző nap az akciónak köszönhetően megszabadult.
Bánjunk csínján a leértékeléssel, különösen ha élelmiszerről van szó. Egészségünk láthatja kárát, ha nem figyelünk oda. A postaládába bedobott, akciós termékeket reklámozó áruk bősége persze elvakíthat minket. Olyannyira, hogy máris rohanunk az áruházba, időt, fáradságot, benzinpénzt nem kímélve. A fenti történet ugyanis általában a nagyobb bevásárlóhelyeken esik meg. Náluk halmozódhat fel a kívántnál több, másnap már eladhatatlan árucikk.

Mindig nézzük meg a termék szavatossági idejét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!