Közélet

2007.05.08. 18:17

Veszett, nem veszett? - gazdátlan kutyáktól retteg a környék

Öt kóbor kutya tartja félelemben Békéscsabán, a Lencsési-lakótelep végén élőket. Két kollégista lányt már meg is haraptak az ebek, amelyeket nem tudnak befogni.

F. G. K.

Csapdákkal próbálják elkapni a békéscsabai állatmenhely üzemeltetői azt az öt, falkába verődött kutyát, amelytől rettegnek a Lencsési-lakótelep végén élő idősek és diákok. Hármat már sikerült is kelepcébe csalni, de valaki mindig kiengedi az ebeket, mielőtt kiérnének az állatvédők.

— Ezzel nem lehet viccelni. A kutyák veszettek is lehetnek, ráadásul, mivel félnek az embertől, harapnak — mondta Jambrichné Baranyai Klára, a menhelyet üzemeltető Békéscsabai Állatvédők Egyesülete elnöke. — Altatólövedéket viszont az erdős környéken nem használhatunk.

Az itt élők szeretnék, ha minél gyorsabban megoldódna a régóta húzódó probléma. Néhány nap különbséggel két, az egykori ruhaipari iskola kollégiumában lakó lányt már megharaptak az állatok. A farmernadrágjukat szinte szétcincálták. A diákokat orvoshoz küldték a nevelőtanárok, hogy lássák el a sebüket. A kórházban szinte kinevették a fiatalokat, mondván, egy ilyen komolytalan sérüléssel miért mentek be. A védőnő komolyabban veszi az esetet, baleseti jegyzőkönyvet kér.

Mivel az állatoknak nincs gazdájuk, senkit nem lehet felelősségre vonni a történtekért. Ha megtalálnák a tulajdonost, akkor bevasalhatná rajta a számlát az egészségbiztosító. Egy kutyaharapás kezelése több százezer forintba is kerülhet. Sőt egy makói tanyán élő férfinak több milliót kellett fizetnie, amikor a kutyája megmarta a szomszédját. Megyénkben egy asszonynak egyszer az került pénzébe, hogy a szabadon engedett kutyája megijesztett egy motorost, aki elesett és kórházban kellett kezelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!