Közélet

2007.05.07. 15:57

Száz kilométer bicikliút épülhet a dél-alföldi régióban

Bő száz kilométer kerékpárút megépítésére elegendő az a hárommilliárd forint, amelyre május 29-től lehet pályázni a dél-alföldi régióban. Az összegből mindazok az önkormányzatok, többcélú kistérségi társulások, egyéb szervezetek részesülhetnek, amelyek kerékpárutakat szeretnének építtetni.

BEOL

A célokkal kapcsolatban dr. Balogh László, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (DARFT) elnöke egy tegnapi kecskeméti sajtótájékoztatón elmondta, hogy
kerékpározásra alkalmas  összefüggő hálózatot szeretnének kialakítani a térségben.
Az augusztus 31-én lezáruló uniós projekt negyedével növelheti Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében a meglévő 420 kilométeres utak hosszát. A 2007–2008-as időszakra szóló kiírás pályázói akár 90 százalékos vissza nem térítendő támogatást is elnyerhetnek a rendelkezésre álló 3 milliárd 106 millió forintból. Azaz szerencsés esetben akár 10 százalékos önrész is elég az építkezések beindításához. A legkisebb elnyerhető összeg minimum 10 millió forint, míg a nagy tervekre akár 300 milliót is kaphat az igénylő.  
Az igények kiértékelése novemberben történik meg. A kedvező bírálatban részesülőknek két éven belül kell megvalósítaniuk a terveket. Kérdésünkre a DARFT elnöke elmondta, az év második felében 29 pályázatot ír ki a  tanács. Mint ismert, a 2007–2013-as időszakban 230 milliárd forint jut a regionális programok megvalósítására. A kormány még tavaly karácsony előtt néhány nappal fogadta el a Dél-Alföldi Operatív Programot (DAOP), mely az említett forrás lekötését teszi lehetővé a három megye számára.

 
Ide kell postázni a pályázatokat: DAOP DARFT Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.: 6726 Szeged, Középfasor 1-3. (6701) Szeged Pf. 29.
Barta Zsolt

Bővebb információt a www.nfu.gov.hu honlapon találhatunk.

Az elbírálásnál előnyt jelent, ha a tervezett beruházás következtében az érintett településen legalább tíz százalékkal nő az összefüggő kerékpárutak hossza. Ebben az esetben ugyanis jelentősen csökkenhet a kerekeseket érintő közúti balesetek száma.
Szintén jó pont, ha a beruházással felpezsdül az idegenforgalom, elérhetővé válnak a külterületek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!