Hírek

2007.05.01. 16:01

Látványosan fejlődik a golfturizmus a régióban

Bár kevesebb, mint minden háromezredik ember golfozik a régióban, mégis egyre több golfpálya épül

N. M.

Szaporodnak a lyukak Közép-Kelet-Európa zöld területein, a folyamatért azonban nem a vakondokat terheli a felelősség. Bár kevesebb, mint minden háromezredik ember golfozik a régióban, mégis egyre több golfpálya épül.

A játékosok számát és úgy általában a teljes piacot tekintve nemzetközi összehasonlításban a térség országai gyengén szerepelnek, viszont gyors és látványos a fejlődés a régióban – állapítja meg a KPMG a május közepén Budapesten tartandó Golf Business Forum 2007 nevű rendezvényre készült elemzésében. Magyarország még a környékbeli országokhoz képest sem áll jól a golfban, nálunk jelenleg nyolc 18 lyukú pálya üzemel, míg 9, valamint 6 lyukú pályából összesen négy van. Mindeközben a térség golfnagyhatalmának számító Csehországban 64, míg Lengyelországban 24 pályán hódolhatnak kedvenc hobbijuknak a sportág szerelmesei.

A magyar pályák alacsony számát magyarázhatja, hogy hazánkban csupán a lakosság mindössze két tízezreléke golfozik, de a térségben sem sokkal magasabb, átlagosan ennek másfélszerese a regisztrált játékosok aránya. Ezzel szemben például Írországban hét százaléknyian űzik a költséges sportot.

Persze a költségek tekintetében mi is felvesszük a versenyt a legjobbakkal: az átlagos tagságmegváltási díj nálunk 2928 euró (720 ezer forint), az éves tagdíj 678 euró (167 ezer forint), a jellemző egyszeri használati díj pedig 45-56 euró (11-13 ezer forint). Nem olcsó sport tehát, csupán a tagságmegváltási díj árából kéthetes Amerika-körüli útra is futná. Ennek ellenére a piac gyors fejlődését mutatja, hogy a közelmúltban több hazai golfpálya létesítéséről is felröppentek hírek: legutóbb például egy bicskei centrum kialakításáról lehetett hallani.

Öt ír magánbefektető és az izraeli származású, húsz éve Magyarországon élő Arie Yomtov (hozzá köthető például a budapesti Gozsdu-udvar rehabilitációjának elindítása) 250-300 millió euróból egy 280 hektáros területen 18 lyukú professzionális golfpályát, lakófalut és ötcsillagos szállodát épít fel. A főváros közelében lévő Budapest Gate golffalu fejlesztése pedig idén kezdődött el. A golfpályát Christy O''Connor ír származású golfbajnok tervezi, akinek a nevéhez csak Írországban húsz versenypálya fűződik. De a kehidakustányi élményfürdű mellett is nemzetközi színvonalú golfpálya létesítését tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!