Hírek

2007.04.30. 08:35

Világhír előtt áll a NOX?

Hamarosan nyugat-európai turnéra indul a NOX együttes. Mintha mégis lenne eredménye a két évvel ezelőtti kijevi fellépésüknek az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Csontos Tibor

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Péter Szabó Szilvia: jövőre európai turné is várható
[/caption]A NOX sohasem adta alább a minőségnél. Az első olyan újkeletű poptársulat volt, amely bejelentette: nem hajlandó tátogni a diszkókban, elég volt a műanyag ízű fellépésekből, és csak élőben kíván fellépni színpadon. Azóta több mint nyolcvan teltházas előadást produkáltak szerte az országban. A koncertműsorait táncos produkciókra építő együttes 2005-ben bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe, ahol az előzetes várakozások ellenére mégsem nyertek, de a tizenkettedik hely hozzájárult európai megismerésükhöz. Nagyszabású itthoni koncertjeik azóta mintha egyfajta előzetes felkészüléseket jelentettek volna a közeljövő nyugat-európai turnéhoz.

A Ragyogás- turné sikere és a most induló magyarországi roadshow- juk a középkori várakba felkeltette a külföldi menedzserek figyelmét is. Kétségtelen, hogy az itthoni popmezőnyben egyedülálló a NOX megjelenésben, koreográfiában és zenében egyaránt. Péter Szabó Szilvia azt mondja, hamar túltették magukat a kijevi döntő sikertelenségén, bár még ma is úgy értékelik, hogy azt az eredményt cseppet sem kell szégyellniük, hiszen negyven ország fellépői közül érték el azt a helyezést. Egyelőre nem árulja el, pontosan hová hívták meg őket, csak annyit tettek közzé, hogy jövőre nyugat-európai koncerttermekben lépnek fel.

Névjegy

A NOX 2001-ben alakult, és az utóbbi évek hazai popzenéjének sikercsapatává vált. Valamennyi albumuk arany-, illetve platinalemez, sőt dupla platinalemez lett, koncertjeik teltházasak. Az együttes megkapta a Magyar Kultúra Díjáért elnevezésű Kitüntetést is.

A kijevi döntő után egy holland producer már felfigyelt az együttesre, a számukra különös hangzású, magyaros dallamvilágú popzenére és a zenéhez társuló látványos show-műsorra is, amelyet a NOX táncosai és énekesnője teremtenek a színpadon.

„Az sem volt véletlen, hogy részt vettem egy angliai nyelvtanfolyamon” – mondja Szilvia, akit szülőhelyén, Forráskúton díszpolgári oklevéllel is kitüntettek. Az idei várturnéjuknak is megadják a módját: a várkulcsot lóháton viszik az összes helyszínre, ahol egy napra középkori városok hangulatát idézi majd az együttes, s a napot mindannyiszor NOX-koncert zárja majd. Péter Szabó Szilvia nem panaszkodhat, a napokban jelent meg gyermekeknek készített meselemeze, és a zsebükben a nyugat-európai szerződés. Tőlük függ, lesz-e ebben a műfajban világsztárunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!