Közélet

2007.04.27. 17:41

Hiába várjuk az életmentő gépmadarat

Békés megye középső része lehet az egyik nagy vesztese annak a döntésnek, hogy a légimentőbázis nem Szentesen, hanem Szegeden kap helyet. Innen ugyanis Gyula, Békéscsaba, Mezőberény, Gyomaendrőd és Szarvas körzete nem érhető el 15 perc alatt.

F.G.K.

A dél-alföldi régióban 2004 óta nincs légimentés, azóta sürgős esetben Debrecenből érkezik helikopter. A gép a riasztástól számított két-három percen belül felszáll és húsz-huszonöt perc alatt teszi meg az utat. Ez azonban sok: a segítségnek 15 percen belül meg kellene érkeznie. A mentők körében aranyóraként emlegetik az első hatvan percet, ami alatt el kell jutni a beteghez, el kell látni és el kell szállítani a legközelebbi kórházba. Ha ebből az egy órából kicsúsznak, azért a sérült az életével vagy az életminőségével fizethet.
Korábban úgy tűnt, sínen van a légimentés a Dél-Alföldön is. Dr. Túri Péter, az Országos Mentőszolgálat Légi Mentő Kht. igazgatója korábban lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a szentesi önkormányzat megvette és ingyen a rendelkezésükre bocsátotta a heliport kialakításához szükséges területet. A cég már az építési engedélyt is beszerezte, amikor minap jött a hír, hogy Szentes helyett Szegedet részesíti előnyben az Országos Mentőszolgálat. Szegeden még semmit sem készítettek elő. Több szakember nem érti, hogy Szentes helyett miért Szegedet választották. Szentesen ugyanis már mindent előkészítettek a légi bázishoz, míg a csongrádi megyeszékhelyen most még tankolni sem tud a gép. A mérget evő keceli gyerekek mentését is ez akadályozta nemrég. Szegeden ugyanis nem jutott kerozinhoz a helikopter, amikor az első gyereket kórházba juttatta és a másodikért vissza kellett volna repülnie Kecelre. Dr. Túri Pétert most is megkerestük, de nem nyilatkozhatott az ügyben. Egy  másik szakember szerint Szeged azért sem jó választás, mert innen Szerbia és Románia inkább lefedhető, mint Békés megye középső része. Ez már csak azért is baj, mert éppen nálunk van a 44-es és a 47-es út, ahol kiemelkedően sok baleset történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!