Közélet

2007.04.20. 18:28

A MÉH nem veszi át, de megvan a helye a gyanús fémeknek

Az illegális színesfém-kereskedők, amennyiben gyanús eredetű portéka érkezik a telepükre, abból egykettőre vasforgácsot készítenek. A békéscsabai MÉH-telep vezetője elmondta, a gyanús eredetű árukat, a csatornatetőt, a vasúti kábelt vagy a közlekedési táblákat náluk nem veszik át.

P. G. - B. I.

— Ennek megfelelően az ellopott közlekedési táblák és színesfémek nem a hivatalos MÉH-telepekre kerülnek — nyilatkozta lapunknak a kérdésről Csúri Zoltán.  A tilosban járó kereskedők azonban felaprítják, átalakítják a termékeket, így könnyebben tudják értékesíteni.
Sokaknak azonban a megélhetést jelentik a kábelek, a közlekedési táblák, s néha életük kockáztatása sem riasztja vissza őket egy-egy nagyobb üzlettől. Békés megyében azonban ezzel együtt sem túl gyakoriak a fémlopások — tudtuk meg Szombati Andreától, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. Az eltulajdonított értékek pótlása viszont több tízezer forintba is belekerül az érintett önkormányzatnak, illetve a közút kezelőjének. Arról már nem is szólva, hogy egy-egy közlekedési tábla hiánya akár súlyos balesetet is okozhat.
Mára a nagypolitikában is napirendre került a probléma. A napokban a Magyar Demokrata Fórum tett javaslatot a kérdés rendezésére. Eközben Nagy László szocialista országgyűlési képviselő megkeresésünkre elmondta, hogy a Büntető törvénykönyv nagyon szigorúan rendelkezik a közlekedést akadályozó tolvajlásról. Ezzel együtt — mint mondta — egyetért az MDF elképzelésével, amely komolyan büntetné a színesfémek átvevőit is.

P. G. - B. I. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!