Közélet

2007.04.20. 15:19

Civil kézben a kutyamenhely

A békéscsabai állatvédők egyesülete működteti április elsejétől a csabai, Kétegyházi úti kutyamenhelyet. A városi önkormányzat is partner abban, hogy rendbehozzák a területet, melyen kutyaházakban, kennelekben jelenleg száz eb éldegél és vár gazdára.

Ny. L.

Csaholhatnak hangosan a nagykutyák, akkor is Hipi, Bambi és Bohóc a kedvenc a csabai állatmenhelyen. A kisebb termetű ebek nevüket az önzetlenül segítő állatvédőktől kapták, viselkedésüknek, kinézetüknek megfelelően. Hipi hiperaktív, Bambinak őzikések a fülei és a tekintete, Bohóc pedig állandóan játszik, ugrál. Szofi vizsla is jól érzi magát, a derék ebet egyik kollégánk felesége „szedte fel” nemrégiben az utcán. Kiderült, az otthonról kivert kutyának jóindulatú a méhdaganata, megműtötte az állatorvos, és már szépen gyógyul Szofi sebe.
— Még mindig jobb, hogy itt vannak a kutyák, mintha az utcán kóborolnának — ecseteli Jambrichné Baranyai Klára, az állatvédők egyesületének elnöke. — Sajnos, kevés kennel áll rendelkezésünkre, így négy-öt kutyát is egy ketrecben kell elhelyeznünk. A hatalmi harc köztük sokszor halálig tart.
Vizi Attila, a menhely egyetlen fizetett alkalmazottja érkezik Tacsival, a kis tacskónak a hátán kellett összevarrni egy sebet, valószínűleg szívtelen gazdája lapáttal vagy ásóval sebesítette meg. Tacsit ellátják, nemsokára ő is bekerül a kiadható kutyák táborába.
— A befogott vagy behozott ebeket két hétig karanténban helyezzük el, megtörténik a féregtelenítésük és a bolhátlanításuk. Veszettség és más betegségek ellen is beoltatjuk a kutyákat — magyarázza dr. Árusné dr. Juhász Gyöngyi, az állatvédői egyesület titkára. Jambrichné egy nemrégiben érkezett kiskutya fürdetése közben hozzáteszi: olyan fejlesztéseket terveznek, hogy a rendbehozott négylábúak közül kulturált helyen tudjanak választani leendő gazdáik. Mert a cél az, hogy mihamarabb elkerüljenek a kutyák a menhelyről az örökbefogadókhoz.
— A zökkenőmentes átállásban sokat segített a menhely korábbi működtetője, Mülek László is — szögezi le az állatvédői egyesület elnöke. — Szeretnénk olyan átmeneti szállást létrehozni a hajléktalan kutyáknak, ahol jól is érzik magukat. Ehhez fontos újabb kennelek építése, hogy ne négy-öt kutya legyen egy ketrecben. A menhely felújítása után iskolai osztályokat is fogadni kívánunk, egy-egy környezetismereti órát nyugodtan lehetne itt rendezni.
Jambrichné körbevezet az objektumon, és szinte minden kutyának elmondja az általa ismert történetét. Megtudjuk azt is, hogy miként lett Őrszem a neve a félszemű ebnek, mely állandó szolgálatban van a kerítés mellett. Megnézzük azt a részt, ahol az öregek napközi otthonát hozzák majd létre, természetesen kutyáknak.
— Egyesületünknek 150 aktív tagja van, és szinte mindenki szívügyének tekinti, hogy a kóbor ebek ne érezzék kutyául magukat — mondja dr. Árusné. — Ehhez viszont az kell, hogy minél hamarabb legyen örökbefogadó. Ilyen célért érdemes dolgozni.

A csabai állatvédők közhasznú egyesülete szombat este 20 órától jótékonysági bált rendez a megyeszékhelyen, a Hotel Fiumében. A rendezvény fővédnöke Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere. Minden belépőjegy árából kétezer forintot a menhelyen élő kutyák gyógykezelésére fordítanak. Képzőművészek felajánlott alkotásait is árverezik, a pénzből a menhelyen élő állatok életkörülményein javítanak.
Jambrichné Baranyai Klára elmondta: eddig is sokan segítettek adományokkal, például száraz kutyatáppal, ételmaradékkal. Most a felújítási munkálatokhoz leginkább mészre, festékre, építőanyagra és szerszámokra lenne szüksége az egyesületnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!