Hírek

2007.03.31. 14:48

Kiplakátolt bárdolatlanság

Ritka az, amikor valaki egy csomó pénzt költ arra, hogy ország-világnak hírül adja, milyen humortalan, mennyire gyűlölködő és kulturálatlan. Ritka – mondom –, de nem a napjainkbeli Magyarországon.

Stanga István

Az új SZDSZ-elnök megválasztásának napjára időzítve óriásplakátok lepték el Budapestet. Ezeken egy mosolygó Kuncze Gábort láthatunk, valamint a következő feliratot: „Köszönjük Elnök Úr .... az ellopott rendszerváltást ... az elárult liberalizmust!” 

Ne vizsgáljuk most, hogy az SZDSZ mely politikai ellenfele választotta ezt a módszert. (Különben meg az, aki akarja, könnyen rájöhet, elvégre nem három forintba kerülhetett az egyes hírek szerint több mint száz monstrum kiragasztatása.) Amúgy meg, akárki volt, nem túl nagy intelligenciáról tett tanúbizonyságot. Hogy miért?

Nos, az SZDSZ politikájával avagy a leköszönő elnök személyével kapcsolatos véleményeket a hosszú évek alatt bőven ki lehett fejteni (volt rá idő, Kuncze ugyanis 2001. júliusától állt a szabad demokraták élén). S persze, alkalom is, hiszen sohasem bújt el a viták elől. Mindezeken túlmenően az ő esetében nem egy véresszájú, szélsőséges politikusról van szó, hanem egy olyan emberől, aki – ha csak mód volt rá – igyekezett humorral közelíteni a legkomolyabb kérdésekhez is.

De hagyjuk is Kuncze Gábort, elvégre itt egyáltalán nem róla van szó, hanem egy jelenségről. Egy olyan mentalitásról, amely eluralta a hazai politikai életet. Arról, hogy valahol valakik azt gondolták, ennyi pénzt is megér, hogy utoljára egy jó nagyot rúgjanak egykori ellenfelükbe. Sajnos, ez idő szerint nincs párt Magyarországon, amelyben ne lennének hívei az alantas módszerek alkalmazásának. Más kérdés, hogy nem mindenütt ők vannak a kormányrúdnál. (Ha a szemben álló felek mindegyikénél a héják diktálnának, már a pártok fegyverkezési versenyéről szólnának a hírek.)

Azt gondolom, ezek a plakátok – noha más célra készültek – jól jelképeznek valamit. A mai Magyarországon uralkodó viszonyokat, a politikai kultúrát, pontosabban annak hiányát. Hogy e téren micsoda lemaradásaink vannak, azt mindenki tudja, aki ebben az országban él. Ezért aztán tök fölösleges volt ennyiért kiplakátolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!