Hírek

2007.03.20. 18:50

Áprilistól több mint száz gyógyszert törölnek a tb-listáról

VG

Vérnyomás- és koleszterinszint csökkentő szerek, gyomorsav lekötők, allergia elleni készítmények, a cukorbetegség kezelésére szolgáló orvosságok vannak abban a 783 patikaszert tartalmazó csoportban, amelyek árát a gyártók április 1-jétől csökkentik – tájékoztatta a Világgazdaságot az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerügyi főosztályának vezetője. Az átlagosan 16 százalékos csökkentés becslések szerint 10 milliárd forint megtakarítást jelenthet a betegeknek, az gyógyszerkassza pedig 15-20 milliárddal mérséklődhet.

Az árcsökkentésekkel egyidőben 135 orvosságot törölnek a társadalombiztosító által támogatott listáról. Ezek többsége fantomgyógyszer – mondta Molnár Márk főosztályvezető –, ennek ellenére nyilatkozatra kérték föl a gyártókat, hogy biztosítják-e a jövőben a betegek ellátását. Ám a törölt orvosságok között vannak sokak által használt készítmények is, számos szívgyógyszer, gyulladáscsökkentő, allergia elleni készítmény. Ezeket áprilistól - ha a cég tovább forgalmazza - teljes áron, receptre vásárolhatják meg a betegek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!