Hírek

2007.03.16. 14:19

Kulturált volt az oszlatás

Az első összesítésben a fővárosban csütörtök este történt zavargások mérlege: egy sérült tüntető, négy sérült rendőr és az anyagi kár eléri a húszmillió forintot.

Farkas Károly

A tavaly szeptemberi és október 23-ai zavargásokhoz mérten valamivel szelídebbek voltak a tüntetők és a rendőrség is. A zavargások mérlege is valamivel jobb. Egy rendőr súlyosan, hatan könnyebben sérültek meg, a tüntetők oldalán mindössze egy könyebb sérültet tartottak számon tegnap. A súlyos sérülést szenvedett rendőrt egy kővel találták arcon. A megsebesült tüntetőt Bene László országos rendőrfőkapitány pénteki tájékoztatása szerint valószínűleg egy rendőr verte fejbe.

A csütörtök esti kaotikus állapotok után péntek hajnalra már megtisztították a budapesti utakat az esti zavargások nyomaitól. Összesen 181 köbméternyi szemetet gyűjtöttek be csak a főutakról. Csupán az éjszakai takarítás összköltsége elérte a 18 millió forintot. A zavargásokban 17 szemetes kukát (darabonként 30 ezer forint), két szemetes konténert (100 ezer forint), 13 padot (400 ezer forint), három telefonfülkét (2,1 millió forint), egy kirakatot (250 ezer forint), 1 virágtartót (40 ezer forint) és egy kresztáblát tettek tönkre. Ezeken kívül kockaköveket szedtek fel, és egy építkezésről elvittek egy állványzatot, melyet barikádként használtak. A lista nem teljes, további károk bejelentése még várható. A zavargások következtében keletkezett anyagi kár meghaladta a 20 millió forintot.

„Március 15-én összesen 56 embert állított elő a rendőrség a fővárosban, közülük tizenkettőt bűncselekmény gyanújával de közülük csak kettőt vett őrizetbe. Egyikük Budaházy György” – vonta meg a csütörtök este mérlegét Bene László. Az indokok között szerepel hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, lőfegyverrel való visszaélés, rongálás. Szabálysértés miatt indítottak eljárást 42 ember ellen, közülük 34-et passzív részvétellel gyanúsítanak, ők ugyanis nem tettek eleget a rendőrség felszólításának az oszlatásnál. A főkapitány hangsúlyozta, jóval több ember ellen indíthattak volna eljárást ilyen címen, de utasításba adták a rendfenntartóknak, hogy ezt az új rendelkezést csak a kifejezetten egyértelmű esetekben alkalmazzák.

A főkapitány szerint nem a körözött Budaházy György őrizetbe vétele váltotta ki a zavargásokat, a szélsőséges csoportok enélkül is találtak volna ürügyet a rendbontásra. „A Fidesz rendezvényén semmilyen rendbontás nem történt, s szélsőséges csoportok felszólítására senki sem csatlakozott onnan a Budaházy György kiszabadítására induló csoporthoz” – közölte a rendőrfőkapitány. Habár vidéken összesen 691 rendezvényt tartottak, csak elvétve került sor rendőri intézkedésre. Tiszavasvári közelében egy buszt állítottak meg, mert olyan jelzést kaptak, hogy bomba van a járművön, és az M3-as autópálya szadai csomópontjánál is feltartóztattak és átvizsgáltak három, a főváros felé igyekvő buszt.

A rendőrség munkájával egyébként kivételesen mindenki meg volt elégedve. Gyurcsány Ferenc kormányfő, Demszky Gábor főpolgármester és az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, Balog Zoltán is egyaránt gratuláltak az eredményes munkához. Szilvásy György kancelláriaminiszter külön kiemelte: „kulturáltan oszlattunk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!