Közélet

2007.03.13. 19:03

Tamás, a Kossuth-leszármazott

— A Kossuth-család Udvardi ágának leszármazottai vagyunk — kezdte Kossuth Tamás, aki jelenleg fogtechnikusként dolgozik Békéscsabán. A magyar történelem és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik legnagyobb alakjának rokona elmondta: napjainkban nagyon kevés Kossuth él már Magyarországon.

M. P. M.

— A kormányzó születésének 200. évfordulóján gyűlt össze a legtöbb Kossuth Monokon, Kossuth Lajos szülőhelyén. Körülbelül 20—25-en voltunk a megemlékezésen, még Franciaországból is érkezett családtag, aki nem is tudta magáról, hogy milyen ősökkel büszkélkedhet — idézett fel egy régi, kedves emléket Tamás. Hozzátette: 1263-ig tudja visszavezetni családfáját, saját címerük is van. Érdekességként megemlítette, hogy amióta Kossuth Lajos meghalt, azóta senkinek nem adták ezt a keresztnevet a családban.
— Életem során a Kossuth-névből se előnyöm, se hátrányom nem származott. Apró kellemetlenségek persze vannak. Amikor például ügyet intézek, akkor mindig megkérdezik, rokona vagyok-e híres ősömnek. Ez néha kicsit bosszantó, de legtöbbször büszkeséggel tölt el, hogy ilyen ember élt a családunkban. Egy dolgot viszont sajnálok, hogy sohasem feleltem Kossuth Lajosból történelemórán — mesélte nevetve a fiatalember.
Hozzátette: minden március 15-ei ünnepségen ott van, ápolja a családi hagyományokat és megmutatja fiának, illetve lányának, ki is volt famíliájuk leghíresebb szülöttje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!