Hírek

2007.03.11. 14:49

Fillér lett a forintunkból, de már az sem ér túl sokat

Sok boltban, benzinkútnál már vissza sem adják, sok vásárló pedig általában szégyelli visszakérni

BAMA

Kicsi, sárga, értéktelen, de a miénk. Egyre kevesebben gondolkodnak így az egyforintosról, amit az is jelez, hogy sokszor már visszajáróként sem kapjuk meg. Ez persze felveti a kérdést: szükség van még rá?

Úgy tűnik, átértékelődik az aprópénz fogalma. Egyre több benzinkútnál, illetve kisboltban terjed a gyakorlat, hogy a visszajáró összegének kiszámolásánál az egy-, illetve kétforintosokkal már nem kalkulálnak. Tekintve, hogy ezeknek az érméknek az előállítása névértékük háromszorosa, logikusnak tűnhet a felvetés, hogy nem lenne-e kifizetődőbb kivonni a forgalomból. Kibocsátásuk, azaz 1993 óta az egyforintosból 918 millió darabot, a kétforintosból pedig 780 milliót vertek, vagyis átlagosan minden ember zsebében ott kellene lapulnia legalább száz darab egyforintosnak.

Ám csupán a negyede van forgalomban, a többi kézen-közön eltűnt. Egyes szakértők szerint milliárdokat lehetne megspórolni az egy- és kétforintosok megszüntetésén, Finnország, illetve Ausztrália sem használ kis címletű érméket. Missura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője szerint azonban e döntés több problémát vetne fel, mint amennyit megoldana, ráadásul amit ezzel megspórolnánk, az máshol extra költséget jelentene.

„Tény, hogy az állam ráfizet minden egyes egy- és kétforintos előállítására, de ez a világon mindenhol így van, ezért ezekre a pénzekre nem is szabad úgy tekinteni, mint egy árucikkre – mondta. – Már a fillér nélküli fillérrel történő számolás is sok dilemmát okozott a gazdaságban, el lehet hát képzelni, mivel járna az egy- és kétforintosok kivonása. Ráadásul nem biztos, hogy nyernénk ezzel: ha ugyanis az ötforintos lenne a legkisebb váltópénz, minden árut erre kellene kerekíteni, s a kereskedők nem lefelé módosítanának. Ezért azt mondom, hogy az euró bevezetéséig biztos maradnak a legkisebb címletű érméink.”

Senkinek nincs joga megtartani a visszajáró aprót

A pszichológus is amondó, hogy az apró visszaadásának elmaradása nem a címlet szükségtelenségét, hanem annak értéktelenségét jelzi. Dr. Bilkei Pál szerint a forintosok vették át a fillér szerepét. „Ma már egy, de még három forintért sem lehet semmit kapni, érthető hát, hogy sokan otthagyják a pulton – mondta. – Ennek a szokásnak a terjedését mutatja, hogy sok helyen már nem is adják vissza az aprót. Ebben azonban szerintem nincs semmi haszonszerzési motiváció: egyszerűen így kényelmesebb.”

Másként látja ezt Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke, aki szerint ami jár, az jár. „Nincs arról statisztika, hogy hány millió forintot tartanak így vissza az eladók, de a gyakorlat nem helyes – jelentette ki. – Ha valahol úgy gondolják, hogy az az egy-két forint még jól jönne, mósodítsák az áraikat. A visszajáró pénz azonban a vevőé, és ezt senkinek nincs joga visszatartani.”

Másként látja ezt Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke, aki szerint ami jár, az jár. „Nincs arról statisztika, hogy hány millió forintot tartanak így vissza az eladók, de a gyakorlat nem helyes – jelentette ki. – Ha valahol úgy gondolják, hogy az az egy-két forint még jól jönne, mósodítsák az áraikat. A visszajáró pénz azonban a vevőé, és ezt senkinek nincs joga visszatartani.” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!