Hírek

2007.03.06. 18:49

Eddig ötven ajánlat az új uniós pályázatokra

Az első Nemzeti Fejlesztési Terv 110 milliárd forintjához képest 1500 milliárd forintra nőtt a következő két évben az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretein belül a régiók által felhasználható forrás – mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos az ÚMFT végrehajtását felügyelő eseti bizottság keddi ülésén.

BAMA

A kormánybiztos elmondta, a kabinet szándéka a régiók erősítése: példaként hozzátette, hogy a közigazgatást ezen a szinten szervezi a kormány. A regionális fejlesztési tanácsok hatásköre bővült és kezdeményezési joguk van fejlesztési kérdésekben, jelen vannak a végrehajtást követő monitoring bizottságokban – emelte ki a kormánybiztos. Pelczné Gáll Ildikó fideszes képviselő, az eseti bizottság elnöke szerint azonban a decentralizáció helyett központosítás valósul meg az intézményeknél. Pelczné Gáll Ildikó felvetette azt a kérdést is, hogy a fejlesztési tanácsokban vajon miért is kell kormányzati többség az uniós források felhasználásához – az uniós forrás ugyanis nem a kormányé, hanem az országé.

Bajnai Gordon ez utóbbira úgy válaszolt, hogy az uniós források felhasználásáért a magyar kormány felel, nagyobb önállóságot lehetne adni a régióknak ebben a kérdésben, ha választott testület lenne a regionális fejlesztési tanács, és anyagi felelősséget tudna vállalni döntéseiért. Az ÚMFT első körben kiír pályázataira eddig mintegy 50 ajánlat érkezett, ezek döntő többsége a mikrovállalkozásoknak szóló 1–5 millió forintos normatív támogatást érinti. A mintegy másfél hónapos beadási határidő alatt még több ezer pályázatot várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!