Hírek

2007.03.05. 06:09

Mi jár nekem, ha faképnél hagyom élettársamat?

Olvasónk és élettársa állandóan veszekednek. A nőnek elege lett, elhagyná a férfit. Arra kíváncsi, hogy a lakásból, amit anyósa vett a saját és a fia nevére, mi jár neki.

BAMA

Sajnos semmi nem jár a hölgynek – mondja ügyvéd szakértőnk. A lakásban ugyanis neki nincs pénze. Az ingatlant élettársának anyja vásárolta, tehát nem közös szerzemény. Az osztozkodásnál a házastársi és élettársi kapcsolat között jelentős különbség van – teszi hozzá a jogász. A házasságban minden ingóság és ingatlan, amelyet a pár az együttélés évei alatt halmoz fel, közös szerzemény. Még akkor is, ha mondjuk a lakást csak egyikük nevére íratták. Amennyiben a vagyontárgyra az érintett teljes egészében igényt tart, bizonyítania kell, hogy az kizárólag az ő szerzeménye. Vagyis a másiknak nem fekszik benne pénze. (Sokan tévednek, amikor azt hiszik, hogy a névre íratás a tulajdonviszonyokat is meghatározza. Ha így volna, az nagy visszaélésekre adna alkalmat.)

Élettársi kapcsolat esetén viszont éppen azt kell igazolni, hogy a vagyon közös szerzemény. Az ingatlan mondjuk a férfi nevén van, és a nő részesedni akar belőle. A bíróság kérni fogja: bizonyítsa be, hogy abba ő is pénzt fektetett. Például úgy, hogy közösen újították fel, ő is hozzájárult a megvásárláshoz, stb. Jelen helyzetben ilyesmiről nincs szó.

A törvényhozás egyébként tervezi, hogy a vagyonközösség elvét a jövőben az élettársi viszonyra is alkalmazza. Hiszen az nem sokban különbözik a házastársi kapcsolattól. Ugyanúgy érzelmi és gazdasági közösség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!